Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASIC

Premijer Hrvatske Andrej Plenković na današnjoj sednici Vlade najavio je popuštanje mera uvedenih kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

„Nekoliko reči o koronavirusu i trendu pada novozaraženih. Danas smo treći po redu u EU, to je komparativna slika, imamo peti najveći nedeljni pad po broju umrlih. Identifikovan je britanski soj i dolaze hladni dani. S druge strane, nakon zastoja s vakcinom imamo naznake da će doći do ubrzanja isporuke Fajzera i AstraZeneke. Do sada smo dobili 150.000 doza, očekujemo 600.000 doza do kraja marta“, rekao je Plenković.

„Razgovarali smo s predstavnicima penzionera i vrlo važna poruka je da su sve tri vakcine 100 odsto efektne protiv smrtnog ishoda i respiratora i težih simptoma. Nema nikakvih prepreka da ljudi stariji od 65 ne bi trebalo da primaju vakcinu AstraZenece, baš dapače“, rekao je.

Pročitajte još:

„Što se tiče mera ograničenja. Mi smo pratili razvoj situacije i rekli smo da će nam referentni trenutak biti sredina februara. Nakon razgovora smatramo da možemo doneti nekoliko odluka koje su popuštanje uz veliku dozu opreza. Ipak, ono što želimo je da pošaljemo nekoliko poruka. Mere se odnose na:

Da se ugostiteljima omogući prodavanje kafe za poneti, naknade za februar vrede za ceo mesec;
Da se omogući otvaranje teretana;
Da se omogući deci nastava u školi za strane jezike;

„Otvaranje kladionica, automat-klubova i kasina, uz ograničenja za konzumaciju pića“, rekao je Plenković.

„Nastavićemo da pratimo dinamiku novozaraženih i funkcionisanje hrvatske ekonomije“, dodao je.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar