Foto: REUTERS/Loren Elliott

Australijske vlasti objavile da je zbog prirodnih katastrofa, u vidu kiša i mini tornada, evakuisano preko hiljadu ljudi.

Pročitajte još:

Obilne kiše od četvrtka padaju na području Australije, a situacija se dodatno zakomplikovala kada se juče voda prelila preko brane i prouzrokovala dodatne poplave.

„NSV i savezna vlada potpisali su 16 deklaracija o prirodnim katastrofama u područjima na centralnoj i srednjoj severnoj obali, od doline Hunter blizu Sidneja do Kofs Harbor-a“, rekao je ministar za vanredne situacije Dejvid Eliot na konferenciji za novinare danas.

„Neke porodice bile su primorane da se evakuišu usred noći, jer su se reke podigle na opasan nivo, a još 4.000 ljudi, pre svega u regionu Havkesburi, možda će morati da se evakuiše danas“, rekla je državna premijerka Gladis Berejiklian na konferenciji za novinare, prenosi CNN.

„Ovo nije poput onoga što smo videli od 1960ih. U delovima države koji su teže pogođeni, ovo se događa jednom u sto godina, dok u drugim regionima poput područja Havkesburi, ovakvu situaciju imamo na svakih 50 godina“, rekla je ona.

Od četvrtka, Državna služba za vandredne situacije (SES) primila je preko 7.000  poziva za pomoć i sprovela više od 750 spašavanja u poplavama. Na hiljade radnika hitne pomoći i volontera i dalje su na terenu i pomažu zarobljenim stanovnicima.

Očekuje se da će se jake kiše nastaviti i u narednoj sedmici. Najgore pogođena područja mogla bi zabeleže pad kiše za četiri puta više od mesečnog proseka u martu, kada ona pada u proseku samo dva dana.

Meteorolozi kažu da će sreda biti prvi dan bez obilnih padavina, ali sa mogućim manjim pljuskovima.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)