Policija London
Policija u Londonu Foto:Tanjug/AP Photo/Matt Dunham

Britanska policija je danas saopštila da je uhapsila u Londonu 107 demonstranata protiv plana vlade da poveća ovlašćenja policiji.

Juče su hiljade protestovale širom Velike Britanije, ogorčene zbog vladinog Predloga zakona o policiji, kriminalu, presudama i sudovima, koji je poslat u parlament.

Policija je navela da su jučerašnji protesti, nazvani „Ubiti Zakon“, uglavnom bili mirni i da je većina učesnika poštovala mere protiv širenja koronavirusa.

POGLEDAJTE JOŠ:

Mali broj demonstranata nastojao je da izazove haos, a uhapšeni su osumnjičeni za nasilničko ponašanje, napad na policajce i kršenje propisa usvojenih radi suzbijanja koronavirusa, navela je policija.

Policija je dodala da je deset njenih pripadnika povređeno, ali niko teže.

Prema Predlogu zakona, koji se odnosi samo na Englesku i Vels, a ne i na Škotsku i Severnu Irsku, policija bi imala veća ovlašćenja u postupanju prema učesnicima nenasilnih protesta, uključujući one koji su previše bučni, a osuđeni bi mogli da budu kažnjeni i novčano i zatvorom.

Policija London
Policija u Londonu Foto:Tanjug/AP Photo/Matt Dunham

Nedavni protest zbog novog zakona u Bristolu, na jugozapadu Engleske, pretvorio se u nemire, u kojima je povređeno nekoliko policajaca i zapaljeno više policijskih vozila.

Pitanje ovlašćenja britanske policije otvoreno je u javnosti nedavno, nakon ubistva Sare Everard za koje je osumnjičen policajac i žestokog odgovora bezbednosnih snaga protiv demonstranata koji su negodovali zbog tog zločina, ukazujući na strah žena na ulicama.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)