Majk Pompeo
Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Američki državni sekretar Majk Pompeo, jedan je od malobrojnih Amerikanaca koji ovog leta posećuju Evropu, ali poseta prestonicama Centralne Evrope nije nimalo turistička već je u funkciji meke diplomatije administracije predsednika SAD Donalda Trampa.

Pompeo je iz Praga, Ljubljane, Beča a sutra i Varšave, uputio poruku Evropljanima da brane svoju demokratiju i suverenitet od uticaja Rusije i Kine.

Pompeov petodnevni put ima sve karakteristike pristupa administracije za koji kritičari tvrde da je nedostajao Trampovom repertoaru od početka, a to je meka diplomatija, ocenjuje briselski portal Politiko.

Naime, Centralna Evropa svakako nije mesto gde bi trebalo tražiti Trampove neprijatelje.

Pompeo je u Evropu stigao nakon što je Tramp krajem prošlog meseca najavio smanjenje vojnog prisustva SAD u Nemačkoj.

Prva stanica Pompeove evropske turneje bila je Češka, a dnevni red je bio isti kao za sve druge destinacije – bilateralni odnosi, borba protiv navodnih dezinformacija Rusije i uloge Kine u izgradnji 5G mreže.

Pompeo je u Pragu u obraćanju poslanicima bio oštar posebno prema Kini za koju je rekao da predstavlja veću opasnost za demokratiju od Rusije. Odatle je otišao u još jednu američku prijateljsku zemlju.

Slovenija koju nije bilateralno posetio američki državni sekretar od 1997. godine, rodno mesto je Trampove supruge Melanije. Slovenački premijer Janez Janša ugostio je Pompeo na Bledu gde su dve zemlje potpisale zajedničku deklaraciju o sigurnosti 5G, u okviru nastojanja Vašingtona da potkopa tehnološki prodor Kine u Evropu.

„Znam da se Slovenija ponosi time što je lider u nauci i tehnologiji, a kad postanete čista država 5G, kao što to danas radite, ucvrstićete tu poziciju. Plima se okreće protiv Komunističke partije Kine i njenih napora da ograniči slobodu za sve nas“, rekao je Pompeo.

Slične zajedničke izjave SAD su već potpisale s Poljskom, Rumunijom, Estonijom i Letonijom, a njihov cilj je, pored ostalog, da naglase važnost bezbednih digitalnih mreža na nivou Evropske unije i NATO-a.

Pokazatelj da Pompeova poseta nije samo uobičajeni posao je i to što ga na putu po Evropi prati supruga Suzan.

Pre nego što u subotu završe evropsku turneju u Varšavi, par će uživati u retkom prizoru letnjeg Beča koji je gotovo bez turista. Pored posete nekadašnjoj carskoj palati Hapsburga, razgovora sa austrijskim zvaničnicima, Pompeo će se, kako se ocekuje provozati centrom grada u jednom od čuenih bečkih tramvaja.

Kako je potvrđeno u Beču, Pompeo se večeras sastaje sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, a razgovorima će prisustvovati ministarka za evropska pitanja Karoline Edštadler I ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg.

Razgovori se tiču bilateralnih odnosa kako SAD-Austrija, tako I SAD-EU, te i aktuelne korona krize.

Između Austrije i SAD postoje problemi u ekonomskim odnosima. Tako su SAD pokrenule postupak protiv Austrije zbog takozvanog „digitalnog poreza“ čiji je cilj oporezivanje velikih internet kompanija. Takođe, sporenja postoje i u vezi sa 5G mrežom, ali i gasovodom Severni tok 2 u čijoj izgradni učestvuje austrijski OMV.

A zašto Pompeo, koji će provesti dve noći u Beču, toliku pažnju posvećuje zvanično neutralnoj Austriji koja nije članica NATO pomalo je misterija, ocenjuje Politiko.

Evropski portal podseća na reči bivšeg američkog savetnika Džona Boltona da Tramp na austrijskog kancelara Sebastijana Kurca gleda kao na neku vrstu alternative nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.