Mateus Moravjecki
Mateuš Moravjecki Foto:EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK

Poljski premijer Mateuš Moravjecki odbio je kao neosnovan postupak koji je Evropska komisija danas počela protiv Poljske povodom oktobarske odluke Ustavnog suda te zemlje da delimično ospori nadređenost evropske legislative nad nacionalnim zakonima u članu Ugovora EU gde se garantuje pravo građanima na pravedan proces i poručio je da EK uopšte ne shvata šta su čije nadležnosti.

„Ta odluka Ustavnog suda je kršenje opštih principa autonomije, nadređenosti, efikasnosti i ujednačene primene legislative EU. Poljski Ustavni sud krši odredbe osnovnog sporazuma EU o pravu građana na pravedan proces. EK ima ozbiljne sumnje u nezavisnost i nepristrasnost Ustavnog suda Poljske“, saopštila je EK pri objavljivanju da je danas pokrenula postupak, javljaju poljski mediji.

Zvanična Varšava sada ima dva meseca da odgovori na zamerke EK a ako ih poljska konzervativna vlada stranke Pravo i Pravda ne uvaži, EU može da tuži Poljsku Sudu pravde EU, pred kojim je Poljska već bila osuđena da plaća drakonske kazne jer nije poštovala privremene mere ili presude u slučaju reforme pravosuđa i režima disciplinovanja poljskih sudija preko kontroverznog novog Disciplinskog odeljenja Vrhovnog suda Poljske.

PROČITAJTE JOŠ:

„Smatram da sve više država članica EU uviđa da valjda negde mora da postoji granica nadležnosti, o čemu može da odlučuje EU a o čemu poljska država. Da li bi hteli da EU odlučuje o porodičnom pravu, ili nasleđivanju, ili bilo kakvim drugim koja su u domenu zemalja članica? Ne“, kazao je danas Moravjecki.

Poljski premijer dodao je da ako EK nastavi da ne shvata podelu nadležnosti između država članica i centralnih institucija u Briselu, što znači, kako je naglasio, da ide putem birokratskog demokratskog centralizma, da se tome članice moraju suprotstaviti.

Premijer Moravjecki je odbio takođe da Ustavni sud Poljske ne ispunjava zahteve evropske legislative jer nije nezavisan sud i nije nepristrasan.

„Očigledno je da ne samo da ispunjava sve zahteve da bude nezavisan nego je to Ustavni sud koji brine o Ustavu i da Ustav bude realno najviši pravni akti u Republici Poljskoj“, kazao je Moravjecki.

EU je protiv Poljske pokrenula – upravo zbog kontroverzne reforme pravosuđa pre nekoliko godina – takođe i postupak po članu sedam Ugovora EU, tzv. „nuklearnoj opciji“, gde Poljska na kraju može da ostane bez prava glasa u Uniji.

Ustavnom sudu koji je prvi reformisan otkako je Pravo i Pravda došla 2015. godine na vlast EU zamera nelegitimno imenovanje sudija kada je predsednik Poljske Andžej Duda imenovao nekoliko sudija Ustavnog suda na mesta koja su već bila popunjena.

„Uz tzv. dublere radi se i o drugim nepravilnostima, kao izbor predsednika i potpredsednika Ustavnog suda, koji izaziva ozbiljne bojazni za nepristrasnost sudija Ustavnog suda“, saopštila je danas EK.

Bonus video: Sukobi poljske vojske i migranata na granici sa Belorusijom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram