Ambasada Poljske u Beogradu Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Poljski ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminski saopštio je da su uvedene sankcije za 35 preduzeća i 15 pojedinaca iz Rusije, računajući i gasnog giganta Gasprom, zbog invazije Moskve na Ukrajinu, izvestila je danas poljska državna novinska agencija PAP.

„Inicijalna lista se sastoji od 50 imena ruskih oligarha i kompanija koje posluju u našoj zemlji“, rekao je Kaminski.

Kako je naveo, sankcije obuhvataju energetskog giganta Gasprom, velikog proizvođača đubriva „Akron grupa“ i njenog izvršnog direktora Vjačeslava Kantora.

„Akron ima skoro 20 odsto udela u poljskom državnom proizvođaču hemikalija ‘Azoti grupa“, pojasnio je Kaminski.

Sankcije su, nadalje, usmerene na subjekte koji su dovozili ruski ugalj u Poljsku, kao i na gasnu kompaniju „Novatek“ i proizvođača đubriva „FosAgro“.

Prema rečima Kaminskog, glavna sankcija biće „zamrzavanje finansija i bogatstva“ onih koji se nalaze na listi, a uz to će „biti isključeni iz javnih tendera, dok će oligarsima biti zabranjen ulazak u našu zemlju“.

Zamenik Kaminskog Maicej Vasik je istakao da su tokom poslednje dve godine 18 sankcionisanih kompanija prenele iz Poljske u Rusiju 1,3 milijarde evra.

Kako navodi PAP, poljska vlada je odluku donela nakon nedavnog usvajanja zakona koji omogućava takve sankcije, a odluka je saopštena u danu kad je Moravijecki trebalo da razgovara sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o novim sankcijama Rusiji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je, istovremeno, spisak 35 firmi i 15 pojedinaca na koje se odnosi najnoviji paket sankcija objavilo na svom veb sajtu.

Tu se vidi da su sankcije uvedene, između ostalih, preduzetniku i prokremaljskom oligarhu bliskom Vladimiru Putinu Olegu Deripaski, osnivaču najveće privatne ruske banke „Alfa banke“ Mihailu Fridmanu, biznismenu u sektoru energetike i „dugogodišenjm poznaniku (beloruskog predsednika) Aleksandra Lukašenka“ Mihailu Gučerijevu i njegovom bratu Sait-Salamu Gučerijevu.

Na listi je, zatim, osnivač „Kasperski lab“-a Jevgenij Kasperski, čije sankcionisanje, kako je navedeno na veb sajtu ministarstva, može da umanji mogućnost širenja opasnih softvera i time umanji prihodnu stranu ruskog budžeta iz kog se finansira rat u Ukrajini.

Ruskom oligarhu Andreju Meljničenku zabranjen je ulaz u Poljsku, a njegovoj supruzi Aleksandri Meljničenko zamrznuta su finansijska sredstva „i ekonomski resusrsi“, kao i Borisu Nuralijevu, milijarderu i osnivačku koncerna „1C“, jednog od najvećih ruskih proizvođača softvera i najvećeg ruskog franšizora.

Među privrednim subjektima na listi su, između ostalih, navjeći ruski proizvođač teških kamiona Kamaz, „koje isporučuje i Oružanim snagama Rusije“, „Novatek grin enerdži“ kao podružnica kompanije „Novatek“, kao i sam „Novatek“ kao „drugi najveći proizvođač gasa u Rusiji“.

Tu si i „Gasprom“, kao „verovatno najmoćniji ruski ekonomski subjekt“ jer se bavi snabdevanjem Evropske unije gasom i kontrolom „Severnog toka“ 1 i 2 i „Vajldberis“ – najveća ruska onlajn prodajna mreža koja je „optužena za prodaju ruske vojne uniforme i antiukrajinske literature“.

Rusija je danas suspendovala isporuke gasa Poljskoj, objavio je portal Onet pozivajući se na izvore iz vladinih krugova i iz energetske kompanije PGNiG, navodeći da je „prošlog petka istekao rok za plaćanje gasa u ruskoj valuti“.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete da pratite na našem blogu UŽIVO

***

Bonus video: Možemo li mi bez ruskog gasa?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare