Francuska protest farmera Foto:EPA-EFE/FREDERIC SIERAKOWSKI

Poljoprivrednici u Francuskoj započeli su blokadu osam auto-puteva koji povezuju Pariz sa ostatkom Francuske sa gotovo 800 traktora, dok se blokade nastavljaju i u nekoliko francuskih regiona.

Protesti se intenziviraju u Lionu, gde se najveći broj demonstranata očekuje u utorak, dok se na području Marselja planira blokada petlje puteva koji povezuju jug Francuske sa severnim gradovima, navodi Figaro.

Iz Jelisejske palate saopšteno je da će francuski predsednik Emanuel Makron povodom blokada u četvrtak u Briselu ragovarati sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u svetlu krize u oblasti poljoprivrede i merama podrške koje farmeri zahtevaju na nivou EU, prenosi RTS.

Razgovor, koja će se održati na marginama vanrednog Evropskog samita o budžetu EU, posebno će se fokusirati na planirani trgovinski sporazum EU i zemalja južnoameričkog bloka Merkosur, kao i dolazak ukrajinskih proizvoda u Uniju, čemu se francuski ratari protive jer smatraju da će to doprineti nelojalnoj konkurenciji na tržištu.

Francuska vlada je ranije najavila da će 15.000 pripadnika policije biti mobilisano da spreči ulazak traktora u Pariz i veće gradove.

Pročitajte još

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žeral Darmanen istakao je da je dao instrukcije pojedinim službama da rasporede značajan odbrambeni sistem kako bi sprečili bilo kakvu blokadu aerodroma i svaki ulazak poljoprivrednika u glavni grad.

Poljoprivrednici u Francuskoj protestuju zbog niskih otkupnih cena poljoprivrednih proizvoda i traže smanjenje poreza, kao i poljoprivrednici širom Evrope.

Farmeri su blokirali puteve u delovima Francuske prošle sedmice zbog, između ostalog, zbog vladinog poreza na gorivo za traktore, uvoza jeftinih poljoprivrednih proizvoda i niskih otkupnih cena.

Vlada Francuske je u petak odustala od planova za postepeno smanjenje državnih subvencija za dizel za poljoprivrednike, a najavila je i mere za smanjenje finansijskih i administrativnih taksi sa kojima se farmeri suočavaju.

Najveći francuski sindikat poljoprivrednika FNSEA (Fédération nationale des syndicats d’exploitants agricoles) saopštio je, međutim, da će nastaviti proteste.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar