Francuska protest farmera Foto:EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Francuski poljoprivrednici najavili su da će danas više od 600 traktora blokirati osam autoputeva koji povezuju Pariz sa ostatkom Francuske.

Vlada je najavila da će 15.000 pripadnika policije biti mobilisano da spreči ulazak traktora u „Pariz i veće gradove“, prenosi BFM TV. Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanen razgovarao je juče sa najbližim saradnicima o odgovoru policije na pretnje nezadovoljnih poljoprivrednika.

Francuska protest farmera Foto:EPA-EFE/FREDERIC SIERAKOWSKI

Darmanen je dao instrukcije pojedinim službama da rasporede značajan odbrambeni sistem kako bi sprečili bilo kakvu blokadu aerodroma i svaki ulazak poljoprivrednika u glavni grad. Iz policije poručuju da će delovati umereno i da će intervenisati samo u slučaju krajnje nužde, ukoliko bude ugrožen integritet ljudi, ili javne ili privatne zgrade budu izložene ozbiljnoj šteti.

Poljoprivrednici u Francuskoj protestuju zbog niskih otkupnih cena poljoprivrednih proizvoda i traže smanjenje poreza, kao i poljoprivrednici širom Evrope.

POGLEDAJTE JOŠ:

Farmeri su blokirali puteve u delovima Francuske prošle sedmice zbog vladinog poreza na gorivo za traktore, uvoza jeftinih poljoprivrednih proizvoda i niskih otkupnih cena. Poljoprivrednici protestuju i zbog sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i izvoznika hrane, posebno i zbog sporazuma sa južnoameričkim blokom Merkosur, koji je još u fazi izrade, a za koji tvrde da će takođe doprineti nelojalnoj konkurenciji na tržištu.

Vlada je u petak odustala od planova za postepeno smanjenje državnih subvencija za dizel za poljoprivrednike, a najavila je i mere za smanjenje finansijskih i administrativnih taksi sa kojima se farmeri suočavaju. Najveći francuski sindikat poljoprivrednika FNSEA saopštio je, međutim, da će nastaviti proteste.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar