Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Treća runda pregovora o budućim odnosima Velike Britanije i Evropske unije okončana je u petak uz veoma mali napredak i obostranu neprijateljsku retoriku, i sve je i ovoga puta izgledalo kao igra "kukavice", u kojoj nijedna od strana ne želi da popusti, navodi evropsko izdanje internet sajta "Politiko".

Iako je prošlogodišnjim sporazumom Velikoj Britaniji omogućeno da i dalje trguje sa EU, „pat pozicija“ o različitim pitanjima još traje, a dodatni problem sada predstavlja i drastično manja politička usredsređenost na postizanje kompromisa u situaciji kada je dominantna tema pandemija korona virusa, stoji u analizi „Politika“.

Kako je rekao glavni pregovarač Velike Britanije, Dejvid Frost, insistiranje Brisela da London poštuje zakone i standarde EU u zamenu za pravo pristupa jedinstvenom tržistu Unije, ostaje glavna prepreka uspešnom okončanju pregovora.

Velika Britanija nastavlja da se protivi tom zahtevu, ističući da Brisel ne zahteva isto od drugih zemalja sa kojima ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, kao što je, na primer, slučaj sa Kanadom.

Uz sve to, EU je pre dva dana pokrenula disciplinski postupak protiv Velike Britanije zbog kršenja propisa Unije o slobodi kretanja, koji se do 31. decembra, kada se završava prelazni period posle Bregzita, odnose i na Veliku Britaniju.

Pročitaj i:

Deluje kao da EU prihvata činjenicu da Velika Britanija u junu neće zahtevati da taj period bude produžen, pa ostaje još samo nekoliko meseci za postizanje sporazuma, budući da on mora biti spreman do oktobra kako bi ga dve strane ratifikovale do kraja godine.

Ali, čini se da su obe spremne na rizik da do sporazuma uopšte i ne dođe.

Ovo je, kako navodi „Politiko“, potvrdio jedan istaknuti član britanskog pregovaračkog tima, kao i glavni pregovarač EU, Mišel Barnije, koji je rekao da EU neće žrtovati princip jedinstvenog tržišta zarad pregovora sa Velikom Britanijom.

London, kako je istakao Barnije, ne može za sebe da izabere najprivlačnije elemente jedinstvenog tržišta bez obavezivanja na poštovanje pravila koja važe i za same zemlje članice EU.

„Verovatnoća Bregzita bez dogovora se povećala, što je nekada izgledalo kao naša najgora noćna mora, ali uz krizu koju je izazvao korona virus, to jednostavno više nije u vrhu naše političke agende“, izjavio je jedan neimenovani diplomata EU.