Foto: AP Photo/Oded Balilty, Pool

Odlukom vrhovnog suda Izraela da se danas održe izbori za predsedavajućeg izraelskog parlamenta, Kneseta, otvoren je sukob sa trenutnim predsedavajućim Julijem Edelstajnom, saveznikom i stranačkim saborcem Benjamina Netanjahua, zbog čega je ugrožen dugotrajni opstanak na vlasti izraelskog premijera.

Odbijanje Edelstajna da se povinuje sudskoj odluci i održi izbore koje bi sigurno izgubio, sud je nazvao nepoštovanjem autoriteta suda „bez presedana“.

Umesto toga, Edelstajn je juče podneo ostavku, a sud je u međuvremenu ovlastio Amira Pereca, veterana u izraelskom parlamentu i protivnika premijera Netenjahua, da u toku dana održi izbore za novog predsedavajućeg Kneseta.

Edelstajn je član Netanjahuove desničarske partije Likud i njegova ostavka je otklonila moguće prepreke za sprovođenje opozicionog plana da se izglasa zakon kojim se premijeru Netanjahuu, optuženom za korupciju u tri odvojena slučaja, zabranjuje da formira novu vladu nakon opštih izbora održanih 2. marta.

Foto: EPA-EFE/JINIPIX

Prema izraelskom zakonu, Edelstajn ostaje na dužnosti do petka, ali odluka suda da postavi Pereca da nadgleda izborni postupak otvara mogućnost da se izbori za novog predsedavajućeg Kneseta ipak održe pre prve redovne parlamentarne sednice sazvane za ponedeljak.

Usred ovog političkog zastoja nije formirana vlada koja bi trebalo da zameni prelazni kabinet, a opozicija koju predvodi centristička stranka Plavo i Belo na čijem je čelu bivši general Beni Ganc, ima tesnu većinu od 61 poslanika u parlamentu koji broji 120 poslaničkih mesta.

Pročitaj i:

Za Ganca je veoma važno da kandidat njegove stranke bude izabran za predsedavajućeg Kneseta u što kraćem roku jer bi tako mogao da se „progura“ zakon koji bi Netenjahua sprečio da po četvrti uzastopni put formira vladu i sedne u premijersku fotelju.

Gancov 4-nedeljni mandat da oformi vladajuću koaliciju ističe za 14 dana, posle čega bi Netenjahu bez problema mogao ponovo da formira vladu.

Edelstajn je naveo da su kriza zbog epidemije korona virusa i apel Netenjahua da se hitno oformi nacionalna vlada jedinstva sa Benijem Gancom, validni razlozi da se odlože izbori za predsedavajućeg novog saziva Kneseta.

U obrazloženju vrhovnog suda, državna tužiteljka Ester Hajut je ocenila da je Edelstajnovo nepoštovanje sudske odluke loš primer za građane Izraela od kojih se očekuje da poštuju zabranu kretanja s kojom su suočeni zbog epidemije korona virusa.

Netanjahu koji je odbacio optužbe za mito, prevaru i zloupotrebu položaja nije se oglašavao povodom najnovijih političkih previranja, ali je zato pojedini članovi njegove stranke Likud optužili vrhovni sud da svojom odlukom „zapostavlja demokratiju“.