Foto: EPA-EFE/YONATAN SINDEL

Predsednik Izraela Ruven Rivlin apelovao je danas na suprotstavljenje političke blokove da nadju načina da se ujedine posle trećih parlametarnih izbora za manje od godinu dana na kojima niko nije osvojio većinu za obrazovanje vlade.

Šef države će u nedelju početi konsultacije s predstavnicima osam partija koje su ušle u sastav 23. parlamenta, Kneseta, novi poslanici će zakletvu položiti u ponedeljak, a rok da predsednik odredi mandatara za sastav vlade je utorak.

Rivlin, čija je uloga u političkom životu uglavnom ceremonijalna, rekao je da bi premijer Benjamin Netanjahu, lider konzervativnog Likuda i njegov glavni rival Beni Ganc, vodja saveza partija centra „Plavo i belo“, trebalo da prihvate njegov predlog za prevazilaženje političkog zastoja koji traje više od 15 meseci.

Pošto je zvanično dobio rezultate izbora održanih 2. marta, Rivlin je rekao da je spreman za svaki predlog, ali je nagovestio da je i dalje relevantan njegov predlog posle neuspelih izbora u septembru: da Netanjahu bude premijer, a Ganc potpredsednik Vlade.

Takodje je pozvao da se usvoji zakon na osnovu kojeg bi premijer sam prestao da obavlja dužnost na neodredjeno vreme da bi se posvetio sudjenju koje mu predstoji – u Netanjahuovom slučaju za korupciju, dok bi Vladu predvodio njen potpredsednik dok se proces ne okonča, navode izraelski mediji.

Posle „brutalne predizborne kampanje“ u kojoj je bilo ličnih napada, čini se da vlada jedinstva ne dolazi u obzir, navodi AP. Napadi na Ganca su toliko ozbiljni, da mu je pojačana zaštita zbog pretnji smrću.

Ganc odbija da bude u vladi s Netanjahuom jer dosadašnjem premijeru predstoji sudjenje, i nastoji da se donese zakon kojim će se zabraniti svakom ko je optužen da predvodi vladu.

Netanjahuu je izuzetno stalo da ostane premijer dok se sprema za sudjenje zbog optužbi za prevaru, zloupotebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih. On je premijer preko 13 godina i poriče da je bilo šta loše učinio, optužujući medije i tužilastvo za „lov na veštice“ protiv njega.

Medjutim, i bez obzira na probleme i sporenje zbog sudjenja, obe strane imaju teškoća da sastave vladajuću koaliciju.

Netanjahu je sa svojim saveznicima, verskim i nacionalističkim partijama obezbedio 58 od ukupno 120 poslaničkih mesta u parlamentu, što je tri manje nego što je potrebno za formiranje vlade.

Protivnici Netanjahua koji hoće da ga smene jer mu sudjenja za korupciju počinje 17. marta, imaju većinu u parlamentu, ali su razjedinjeni i ideološki duboko podeljenji. Medju njima su i sekularna ultrancionalistička partija „Izrael naš dom“ bivšeg ministra odbrane Avigdora Libermana i savez partija izraelskih Arapa „Zajednička lista“ koje se i medjusobno razlikuju.