Foto: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Holandska vlada ne odustaje i neće ukinuti policijski čas nakon treće noći nasilnih protesta širom Holandije protiv strožih mera uvedenih zbog koronavirusa. Policijski čas, prvi od Drugog svetskog rata u toj zemlji, uveden je nakon što je Nacionalni institut za zdravstvo upozorio da je na pomolu novi talas zaraze zbog "britanskog soja" COVID-a 19.

Trećeg dana nereda u Holandiji pljačkane su prodavnice u Roterdamu i drugim gradovima, a ministar finansija Vopke Hoekstra je rekao: „To rade ološi“.

Privedeno je više od 180 osoba.

Holandski šef policije rekao je da nemiri više „nemaju nikakve veze sa osnovnim pravom na demonstracije“.

Kriminalno nasilje mora prestati, poručio je premijer Mark Rute.

Demonstranti su tokom trodnevnih protesta napravili nered na ulicama, pljačkali i polupali izloge nekih radnji, zapalili baklje i sukobili su se sa policijom u nekoliko gradova.

Demonstranti su bacali kamenje, u jednom slučaju i noževe na policiju, koja je uzvratila vodenim topovima i suzavcem.

Sukobi u dva grada usledili su nakon nemira u primorskom selu Urk, 80 kilometara severoistočno od Amsterdama.

Mladi, koji su u tom selu protestovali zbog uvođenja policijskog časa, zapalili su centar za testiranje na koronavirus i gađali policiju raketama za vatromet.

 

Policija je saopštila da su izdali više od 5.700 novčanih kazni zbog kršenja policijskog časa koji traje od 21:00 do 4:30 ujutro.

Policijski čas, prvi od Drugog svetskog rata, uveden je nakon što je Nacionalni institut za zdravstvo upozorio da je na pomolu novi talas zaraze zbog „britanskog soja“ COVID-a 19, iako je broj zaraženih u ovoj zemlji u padu već nedeljama.

U Holandiji je do danas zabeleženo 952.950 zaraženih koronavirusom i 13.579 umrlih od posledica zaraze COVID-om 19.

Škole kao i prodavnice koje nisu esencijalne su zatvorene u Holandiji od sredine decembra 2020., a dva meseca pre toga zatvoreni su kafići i restorani.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar