Kristina Fernandes de Kiršner
Foto: DANIEL GARCIA / AFP / Profimedia

Jedan čovek pokušao je da ubije potpredsednicu Argentine Kristinu Fernandes de Kiršner, koja nije povređena pošto pištolj nije opalio, saopštio je argentinski predsednik Alberto Fernandes.

„Čovek je uperio vatreno oružje u njenu glavu i povukao obarač. Kristina je još uvek živa jer, iz nekog razloga koji tek treba da bude utvrđen, pištolj nije opalio“, saopštio je predsednik u televizijskom obraćanju.

Predsednik Argentine je rekao i da je pištolj bio napunjen sa pet metaka, preneo je Rojters.

Napadača, koga su vlasti identifikovale kao 35-godišnjeg muškarca brazilskog porekla, policija je brzo uhapsila i zaplenila mu oružje.

Incident se dogodio kasno sinoć na ulazu njene kuće u Buenos Ajresu, gde se poslednjih dana okupljalo na stotine demonstranata da podrže bivšu predsednicu Argentine, kojoj se sudi za korupciju.

Ministar ekonomije Serhio Masa nazvao je incident „pokušajem ubistva“.

„Kada mržnja i nasilje prevladaju nad dijalogom, društva su uništena i nastaju situacije poput ove: pokušaj atentata“, napisao je on na Tviteru.

Šefovi država i politički saveznici iz celog regiona, uključujući predsednika Čilea Gabrijela Borića, Venecuele Nikolasa Madura, Perua Pedra Kastilja i brazilskog predsedničkog kandidata Luiza Inasija Lulu da Silvu, osudili su napad u porukama na Tviteru, izražavajući solidarnost sa argentinskom potpredsednicom, prenosi Rojters.

Kiršner se politikom bavi od sedamdesetih, a bila je udata za Nestora Kišnera, pokojnog argentinskog predsednika.

Kao njegova udovica nasledila ga je na predsedničkoj funkciji 2007. godine prethodno pobedivši na predsedničkim izborima.

Ova 69-godišnjakinja je optužena za više prevara države i umešanost u preusmeravanje javnih sredstava dok je bila predsednica između 2007. i 2015. godine, zbog čega bi mogla da se suoči sa 12-godišnjom kaznom i mogućom zabranom vršenja javnih funkcija, navodi britanska agencija.

***

BONUS VIDEO: Bombardovanje Harkova

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare