Foto:snapshot/Future Image/U Stamm/Sh / Shutterstock Editorial / Profimedia

Uprkos tome što stotine hiljada građana širom Nemačke već nedeljama protestuje protiv desničarskog ekstremizma, podrška nemačkoj desničarskoj partiji Alternativi za nemačku (AfD) I dalje je visoka, pokazuje novo istraživanje.

Pored toga, otprilike tri četvrtine svih nemačkih građana smatra da su protesti koji su pokrenuti posle otkrića istraživačke mreže Korektiv o tajnom sastanku desničarskih ekstremista s političarima AfD, nekim političarima Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i nekim preduzetnicima o planovima za proterivanje miliona ljudi migrantskog porekla iz Nemačke, ispravni, prenosi Dojče vele (DW).

Foto:Maik Meyer / Zuma Press / Profimedia

Iako, sa druge strane, većina ispitanika ne misli da će protesi potrajati, dok svaki drugi smatra da demonstracije skreću pažnju sa aktuelnih problema u zemlji. Ujedno, 39 odsto njih vidi desničarski ekstremizam kao najveći izvor opasnosti za nemačku demokratiju, što je 19 procenata više nego pre 15 meseci, i gotovo isto toliko njih, 37 odsto smatra da je ispravno pokrenuti proceduru zabrane AfD, pokazalo je novo istraživanje „Nemački trend“, koje je institut za istraživanje javnog mnjenja „Infratest-Dimap“ sproveo od 29. do 31. januara 2024. godine. U ispitivanju su učestvovala 1.303 Nemca s pravom glasa.

Međutim, to ne umanjuje mnogo podršku AfD-u, stranci za koju je Služba za zaštitu ustavnog poretka utvrdila da je delom desničarsko-ekstremistička, koja je u poslednjih nekoliko meseci rasla, ali je u odnosu na početak januara, sada manja za tri odsto i iznosi 19 procenata.

Foto: Christoph Schmidt / AFP / Profimedia

Ipak, AfD ostaje druga po jačini politička snaga u Nemačkoj, iza opozicione partije Demohrišćana (CDU/CSU) koji bi da se izbori odžavaju sledeće nedelje, odneli najveći broj glasova – 30 odsto.

Slede sa 16 procenata Socijaldemokrate (SPD) i Zeleni i 14 odsto koji su neznatno popravili rezultat od istraživanja sprovedenog mesec dana ranije, dok vladajući Liberali (FDP) i opoziciona Levica ne bi prešli cenzus od pet odsto i morali bi da napuste Bundestag.

Pročitajte još...

Nova u nemačkom parlamentu bila bi, kako piše Dojče Vele, stranka bivše političarke Levice Sare Vagenkneht „Za razum i pravdu“ (BSW) koja bi osvojila pet odsto glasova.

Kancelar Olaf Šolc (SPD) ima podršku 20 odsto ispitanika s pravom glasa i oni bi ponovo za njega glasali, a sa kritikama se gleda i na druge visokorangirane političare vladajuće koalicije, izuzev ministra odbrane iz redova SPD Borisa Pistorijusa, koji uživa poverenje svakog drugog ispitanika.

Šef poslaničke grupe CDU/CSU i predsednik CDU Fridrih Merc dobio bi podršku 29 odsto građana, dok bi za šeficu poslaničke grupe AfD Alis Vajdel, kada bi ovog vikenda bili izbori, glasalo sedam odsto manje ispitanika.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar