Julija Navaljna drži govor u Evropskom parlamentu Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Julija Navaljna, udovica ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, pozvala je Ruse svoju želju za promenom rukovodstva u Rusiji pokažu time što će izaći na predsedničke izbore 17. marta u podne.

Na glasačkom listiću za predstojeće izbore u Rusiji, koji će trajati tri dana, od 15. do 17. marta, biće Vladimir Putin i tri proratna kandidata koja je Kremlj odobrio, ne nudeći biračkom telu nikakvu stvarnu opciju da glasa za promene, piše Novaja gazeta Evropa.

Julija Navaljna je rekla da, iako bi izbori mogli da budu „potpuna fikcija“, Rusi bi ipak mogli da iskoriste izbore protiv Putina. „Moramo da iskoristimo dan izbora da pokažemo da postojimo i da nas ima mnogo“, rekla je ona i dodala da je na biračima da odluče šta će uraditi kada dođu na biračko mesto.

Pročitajte još...

„Možete glasati za bilo kog kandidata osim za Putina ili možete poništiti svoj glasački listić. Ako ne vidite smisao glasanja, možete jednostavno otići na biračko mesto i vratiti se kući“, rekla je ona.

Navaljna je takođe ponovila svoje prethodne pozive međunarodnoj zajednici da ne prizna rezultate izbora.

Kampanju „Podne protiv Putina“ prvi je predložio ruski opozicioni političar Maksim Reznik u egzilu, a podržao ju je Aleksej Navaljni iz svoje zatvorske ćelije neposredno pre smrti. „To će biti nacionalni protest protiv Putina koji se održava u blizini vaše kuće“, napisao je Navaljni na svom Telegram kanalu početkom februara, dodajući da bi milioni ljudi mogli da učestvuju u akciji, dok drugi posmatraju masovni odaziv opozicionih birača.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare