Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Podmornici Titan jednom se ranije ispraznila baterija tokom zarona prema Titaniku, a izvršni direktor Stokton Raš tada je rekao posadi da prespava u podmornici koja je skoro preko noći ostala zaglavljena na dnu okeana, tvrdi se u dokumentarcu BBC-a.

U epizodi BBC emisije The Travel Show iz 2022., Džejden Pan, jedan od putnika u podmornici Titan, rekao je da je njegova ekspedicija 2021. bila prekinuta kada je „došlo do problema s baterijom“. U to vreme, podmornica se već dva sata spuštala prema Titaniku. Pan je rekao da su bili na udaljenosti od dva fudbalska igrališta od olupine Titanika kada je Raš rekao da se podmornica mora vratiti na površinu.

Podmornica Titan Foto:Tanjug/OceanGate Expeditions via AP

„Prvo sam mislio da se šali jer smo bili više od dva sata u našoj ekspediciji i tako blizu dna“, rekao je Pan. „Ali onda je objasnio da se jedna od baterija istrošila te da će nam biti teško da se vratimo se na površinu“, ispričao je.

Jedno od rešenja koje je Raš ponudio bilo je da posada ostane i spava u podmornici dok tone na dno okeana.

„Ovde ćemo biti još 16 do 24 sata“, rekao je Raš u videu prikazanom u emisiji BBC-ja.

Pročitajte još...

Putnici ekspedicije nisu hteli da provedu noć u podmornici, pa je na kraju uspela da stigne do površine.

Podsetimo, petoro putnika poginulo je u imploziji podmornice – milijarder Hamiš Harding, pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov sin Sulejman, francuski okeanograf i stručnjak za Titanik Pol-Anri Naržole i Stokton Raš.

BONUS VIDEO Slučaj podmornice Titan: Ima li nade da se pronađu preživeli?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar