Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE

Suđenje ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom za klevetu počelo je danas pred sudom u Moskvi, nekoliko dana nakon što je osuđen na dve godine i osam meseci zatvora zbog kršenja uslovne kazne.

Navaljni, koji je prisutan u sudnici, optužen je za širenje „lažnih“ i „uvredljivih“ informacija o veteranu iz Drugog svetskog rata koji je prošlog leta u video klipu branio referendum kojim su ojačane moći predsednika Vladimira Putina.

Ruski opozicionar je rekao da su osobe na tom video snimku, uključujući i veterana, „sramota nacije“ i „izdajnici“.

Pro;itajte još :

Navaljni, kome bi mogla da bude izrečena visoka novčana kazna ili čak zatvorska kazna, rekao je da su u pitanju političke optužbe.

Ruski opozicionar je u utorak osuđen na dve godine i osam meseci zatvora zbog kršenja uslovne kazne kada je prošlog leta hitno prebačen u Nemačku radi lečenja.

Navaljni (44) je uhapšen 17. januara po povratku iz Nemačke gde se pet meseci oporavljao od trovanja nervnim agensom novičokom za šta je okrivio Kremlj. Ruske vlasti odbacuju te optužbe.

On optužuje vlasti da žele da ga ućutkaju nakon što je preživeo pokušaj trovanja.

Hapšenje Navaljnog je pokrenulo masovne proteste širom Rusije na kojima je uhapšeno više od 10.000 ljudi.

Navaljni je pozvao pristalice da „prevaziđu strah“ i oslobode Rusiju od „lopova“, ali njegov tim nije pozvao na nove proteste.

Slučaj ruskog opozicionara treba da bude tema današnjeg sastanka šefa evropske diplomatije Žozepa Borela i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar