Foto: Printscreen/RTCG

Svečanom litijom, kojoj je jutros prethodila sveta arhijerejska liturgija, završena je tradicionalna duhovno-kulturna manifestacija „Dani Svetog Vasilija Ostroškog” koja je počela 7. maja i koju organizuje Eparhija budimljansko-nikšićka i Crkvena opština Nikšić, a ove godine im se, po prvi put, pridružila i Opština Nikšić.

Litiju su predvodili patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije, mitropoliti crnogorsko-primorski (MCP) Joanikije i krfski Nektarije, episkop budimljansko-nikšićki Metodije, veliki broj vladika, brojni arhijereji, sveštenstvo i monaštvo

Hiljade vernika iz Crne Gore i regiona došlo je u manastir Ostrog na obeležavanje Svetog Vasilija Ostroškog, a mnogi od njih su prenoćili na platou ispred manastira verujući da će na taj način dobiti blagoslov i milost tog sveca.

Među vernicima bio je i bivši premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i nekoliko ministara iz njegove vlade.

Ovogodišnji praznik je poseban jer se obeležava veliki jubilej koji prošle godine nije mogao biti proslavljen zbog teške epidemiološke situacije – 350 godina od smrti Sv. Vasilija.

Molitveni hod u slavu Svetog Vasilija u Nikšiću održava se 26 godinu zaredom.

Patrijarh Porfirije sastao se ranije danas sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem u Donjem manastiru Ostrog.

Govoreći o potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC Abazović je rekao da ne postoji nikakva dramatizacija oko tog pitanja.

„To je obaveza države i nadam se da će se to završiti na pristojan i lep način kao što je to bilo sa drugim verskim zajednicama. Moja želja je da ova Vlada stavi tačku na to i da idemo dalje“, rekao je crnogorski premijer.

BONUS VIDEO: Krivokapić: Temeljni ugovor spreman za potpisivanje, članovi Vlade saglasni

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar