Foto: Shutterstock

Izgradnja železničke pruge na "Evropskom koridoru 8" od Kumanova do Krive Planke u blizini bugarske granice, počela je u prisutvu premijera Severne Makedonije i Bugarske.

„Izgradnja pruge Kumanovo-Beljakovce-Kriva Palanka, na istočnom kraku ‘Koridora 8’, projekat je kojim se otvara novo poglavlje u izgradnji železničku infrastrukturu s najvećim ulaganjima od osamostaljenja Makedonije, u vrednosti od oko 200 miliona evra“, rekao je ministar transporta i veza Severne Makedonije Blagoj Bočvarski.

Kako je rekao, deonica od Kumanova do Beljakovca dugačka je 31 kilometar, investicija je 40 miliona evra, a izgradnja će trajati do 2024. godine.

„Za drugu fazu, od Beljakovca do Krive Palanke, ulažemo 155 miliona evra za izgradnju 34 kilometra nove pruge. Ova pruga bi trebalo da bude u funkciji do 2025“, rekao je Bočvarski.

Istakao je da je i treća faza pruge na istočnom delu „Koridora 8“, od Krive Palanke do granice s Bugarskom takođe visoko na dnevnom redu Vlade Severne Makedonije, Ministarstva transporta i veza i železničke kompanije.

„Očekujemo da već sledeće godine raspišemo javni poziv i da počnemo izgradnju te poslednje deonice železničke veze ka istoku, a već imamo na raspolaganju 61 milion evra iz IPA programa, kao i 155 miliona evra iz VBIF-a – Investicionog fonda EU za Zapadni Balkan“, rekao je Bočvarski.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski ocenio je da je „posle 28 godina stojanja u mestu projekat železničke pruge koja povezuje Severnu Makedoniju i Bugarski danas postaje realnost“.

Istakao je da ova investicija Severnoj Makedoniji otvara nove evropske rute za železnički prevoz, uspostavlja regionalnu vezu sa lukama Burgas i Varna u Bugarskoj, i Drač u Albaniji, što je od izuzetnog značaja za makedonsku ekonomiju i za saradnju celog regiona.

„Posveećenom saradnjom gradimo zajedničku budućnost, pružamo mogućnosti privredi, poslovnoj zajednici, ulažemo u funkcionalnu, modernu, železničku povezanost čitavog regiona“, rekao je Kovačevski.

Bugarski premijer Galab Donev je ocenio da je izgradnja trase na istočnom dela „Koridora 8“, železnički put koji je nesumnjivo značajan kako i za Bugarsku do Severne Makedonije, tako i za Albaniju.

„To će nesumnjivo doprineti dodatnoj vrednosti za razvoj celog našeg regiona. U proteklih više od 140 godina ostvarena je infrastruktura potrebna za današnji ‘Koridor 8’ koji je bio želja mnogih generacija sa obe strane granice“, rekao je Donev.

***

BONUS VIDEO: Zatvaraju se kafići u čuvenoj železničkoj ulici u Hanoju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar