Zatvor, ključ, rešetke
Foto: Shutterstock

Belgijski biznismen i vlasnik velikog zemljišnog kompleksa na brdu Spas iznad Budve Žan Luk Dumortije, uhapšen je i po nalogu podgoričkog Višeg suda nalazi se u ekstradicionom pritvoru.

To je Vijestima potvrđeno u Višem sudu i u budvanskom Centru bezbednosti.

Predmet protiv njega formiran je po zahtevu Švajcarske, radi izručenja zbog vođenja krivičnog postupka.

Policijski inspektori krajem aprila uhapsili su Dumortijea, nakon čega je sproveden u ekstradicioni pritvor.

Samostalna savetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici Marija Raković, izjavila je “Vijestima” da je određen ekstradicioni pritvor počasnom belgijskom konzulu biznismenu Žak Luk Dumortijeu i da se nalazi u ekstradicionom pritvoru po odluci tog suda.

Dumortije je počasni konzul Belgije u Crnoj Gori, ali njegov privatni biznis u Crnoj Gori pod lupom je i predmet istrage švajcarskog tužilaštva još od 2015. godine.

Vijesti su pre sedam godina objavile da je tada Viši sud blokirao kompletnu imovinu Dumortijea u Crnoj Gori, a blokada je stavljena i na bankovne račune na zahtev švajcarskog tužilaštva.

Dumortijea je tada tužilštvo Kantona Ženeva teretilo za krivično djelo – loše upravljanje novčanim sredstvima

Viši sud u Podgorici, u “predmetu pružanja međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima”, usvojio je 2015. predlog Kantona Ženeva i doneo privremnu meru kojom se zabranjuje otuđenje i opterećenje na velikom zemljišnom kompleksu od 600.000 kvadrata na brdu Spas, iznad Budve.

Zemljištem gazduje 11 firmi povezanih sa Dumortijeom.

Dumortije je pre više od deceniju i po, u jeku kupoprodajne groznice i dolaska brojnih investitora, kupio kompleks na brdu iznad Budve.

Tada je i promovisana ideja o gradnji golf terena.

Nakon što je kupio kompleks od 60 hektara i obznanio nameru da gradi prvi golf teren, hotele i vile, usledila je tužba meštana – da je Dumortije deo zemlje kupio od lažnog vlasnika.

To je dovelo i do višegodišnjih sudskih sporova.

Nerešni imovinski problemi, ali i kašnjenje u donošenju planskih dokumenta, bili su razlog da Ministarstvo održivog razvoja ne izda građevinsku dozvolu.

Belgijski biznismen u više navrata tvrdio je da je 60 hektara zemlje na brdu Spas “kupljeno savesno i u skladu sa zakonom”, ali da je svih prethodnih godina on trpeo najveću štetu.

Ministarstvo je još 2013. godine izdalo urbanističko-tehničke uslove, kojima je predviđena gradnja golf terena, a na 45,29 hektara zemlje na Spasu.

Na brdu Spas nije izgrađen ni golf teren, niti hotelski ili bilo koji drugi kapaciteti.

BONUS VIDEO: Hapšenje Škaljaraca u restoranu Durmitor 2017. godine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar