Hendrik Vist Foto: OLIVER BERG / AFP / Profimedia

Na današnjim izborima u najmnogoljudnijoj nemačkoj saveznoj državi Severna Rajna - Vesfalija na zapadu države, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) ostvarila je ubedljivu pobedu sa 35 odsto osvojenih glasova, dok su vladajuće socijaldemokrate sa 27,5 odsto glasova zabeležili najlošiji rezultat ikada u toj državi, objavila je televizija ARD na osnovu izlaznih anketa.

Značajan uspeh ostvarili su Zeleni, koji su dobili 18,5 odsto glasova, partija krajnje desnice Alternativa za Nemačku ima šest, a Slobodna demokratska partija (FDP) oko pet procenata.

Socijaldemokratska partija, koju je na izborima predvodio Tomas Kučati, oborila je sopsteni negativni rekord u državi Severna Rajna – Vestfalija iz 2017. godine, kada su imali 31,2 odsto glasova, ali su i dalje druga najjača stranka.

S druge strane, Zeleni su utrostručili rezultat iz 2017. godine i mogu da se smatraju pobednicima izbora, jer bez njih neće moći da se formira vlada u Severnoj Rajni-Vestfaliji.

Za razliku od Zelenih, FDP je nedelju dana nakon razočarenja u Šlezvig-Holštajnu doživeo još jedan neuspeh. U Severnoj Rajni-Vestfaliji pao je na svega pet procenata, pa sada čak mora da brine o ulasku u parlament.

Pre pet godina, ta stranka je bila dvocifrena i vladala je zajedno sa CDU, ali se sada kao članica vladajuće koalicije na saveznom nivou nije proslavila. Naprotiv, Ministarsvo obrazovanja, koje vodi, više puta je bilo meta žestokih kritika.

Za sada ni AfD još ne može sa sigurnošću da računa na ulazak u državni parlament. Ankete im daju oko šest odsto glasova, 1,4 odsto manje nego 2017. godine.

Ukoliko bi ovi rezultati bili potvrđeni, nejasno je ko bi mogao da formira vlast, jer CDU i FDP, koji su do sada bili u vladajućoj koaliciji, sada nemaju dovoljno glasova.

Bonus video: Vučića dočekao Šolc

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar