Fridrih Merc Foto: EPA-EFE/BODO SCHACKOW

Lider Demohrišćanske unije Nemačke (CDU) Fridrih Merc izjavio je da bi Evropa napravila veliku grešku ukoliko bi pokušala da isključi Rusiju iz međunarodnog platnog sistema poznatijeg kao SWIFT, jer postoji opasnost da bi se tada sistem urušio.

U intervjuu za list Di Velt, Merc je pojasnio kako bi ovakva „ekstremna“ odluka mogla doneti urušavanje kompletnog međunarodnog platnog sistema na koji se oslanjaju brojne države.
„Ako isključimo Rusiju iz SWIFT-a, onda postoji velika opasnost da se ovaj sistem uruši i da ćemo možda morati preći na kineski platni sistem. Time ćemo sebi naneti ozbiljnu štetu“, rekao je on.

Govoreći o izgledima ulaska Ukrajine u NATO, Merc je pojasnio kako država sigurno neće biti primljena još određeni period.

„Mislim da je ovo ispravna pozicija. Međutim, nezamislivo je da bismo ispunili dugoročni zahtev Rusije kojim bi isključili slobodu odlučivanja o ulasku Ukrajine u NATO“, mišljenja je lider CDU-a.

On je naglasio da je Evropska unija napravila grešku kada je sklopila sporazum o pridruživanju s Ukrajinom.

„To je dovelo do kontroverzi u vezi s postojećim trgovinskim aranžmanima s Rusijom. Kao EU, moramo poštovati činjenicu da zemlje koje sklapaju sporazume o pridruživanju ili sporazume o zoni slobodne trgovine s Evropskom unijom, mogu istovremeno imati obaveze prema drugim ekonomskim zonama“, izjavio je Merc.

BONUS VIDEO: Ruska podmornica kao spomenik

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar