Grenland, Greenland, izbori
Foto: EPA-EFE/Emil Helms

Najviše glasova na parlamentarnim izborima na Grenlandu osvojila je vodeća opoziciona partija, koja se protivi davanju zelenog svetla međunarodnim kompanijama za eksploataciju bogatih nalazišta retkih zemnih metala na toj autonomnoj danskoj teritoriji.

POGLEDAJTE JOŠ:

Levo orijentisana partija Zajednica naroda osvojila je 37 odsto glasova i imaće 12 od 31 poslanika u parlamentu Grenlanda. Njen najveći rival, vladajuća stranka levog centra Napred, zauzela je drugo mesto sa 29 odsto glasova i 10 poslaničkih mandata.

Predsednik Zajednice naroda Mute Egede ukazao je posle pobede na ključne teme koje su donele glasove toj partiji.

„Dva pitanja su bila važna u ovom izbornom ciklusu: uslovi u kojima ljudi žive su jedno. A onda imamo naše zdravlje i životnu sredinu“, rekao je 34-godišnji Egede.

Rezultat izbora najverovatnije znači kraj duge vladavine stranke Napred, čiji je lider Erik Jensen priznao poraz i čestitao Egedeu na pobedi. Iako nema apsolutnu većinu, Zajednica naroda će verovatno pre pokušati da formira vladu sa grupom manjih partija, nego sa strankom Napred.

U središtu izborne kampanje pred vanredne izbore bio je predlog projekta eksploatacije urana i retkih metala na jugu Grenlanda, koji je podnela kompanija Grenland minerals, čiji su najveći deoničari Kinezi, a sedište joj je u Australiji. Ona traži licencu za upravljanje rudnikom Kvanefjeld.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar