Crna Gora, Podgorica, prajd, parada ponoso, lgbt
Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

Organizacije koje predstavljaju LGBTIQ zajednicu u Crnoj Gori i regionu poručuju za Radio Slobodna Evropa (RSE) da Prajd ne ugrožava nikoga, naročito ne tradicionalnu porodicu, kako je to uoči jubilarnog 10. Montenegro prajda ustvrdila Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori.

Montenegro prajd će biti održan u subotu 8. oktobra u Podgorici.

Dan uoči šetnje, Mitropolija crnogorsko primorska SPC je najavila „moleban za svetinju braka i očuvanje porodice“ , nazivajući Prajd razvratom i nemoralom.

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) upozoravaju da talas klerikalizacije crnogorskog društva dovodi u pitanje već ostvarene slobode LGBTIQ osoba , u čemu je značajna uloga SPC, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Beogradski scenario u Pogorici?

Danijel Kalezić iz regionalnog Saveza za jednaka prava LGBTIQ osoba za Zapadni Balkan i Tursku (ERA) kaže za RSE da su najavljeni moleban i poruke crkve u Crnoj Gori uoči Prajda, pokušaj preslikavanja atmosfere sa skorašnjeg Europrajda u Beogradu.

„Međutim, Crna Gora je daleko odmakla u poštovanju i promociji LGBT prava tako da ne očekujem da će se beogradski scenario preslikati na Podgoricu i da će biti problema sa održavanjem“, kaže on.

Ni Miloš Knežević iz organizacije Kvir Montenegro, koja je jedan od organizatora Prajda ne vjeruje da bi u subotu moglo doći do komplikacija i nemilih scena:

„Imamo odličnu saradnju sa policijom i dobro smo isplanirali doagađaj. Ne verujem ni da će Mitropolija SPC pozvati na nemire, bez obzira na poruke netrpeljivosti prema nama koje od nje dolaze“, kaže Knežević za RSE.

Mitropolit Joanikije Obelezavanje Dana novomucenika jasenovackih u Jasenovcu
Mitropolit Joanikije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Kako Joanikije vidi Prajd?

Mitropolit SPC u Crnoj Gori Joanikije je pozvao vernike da u petak 7. oktobra dođu na „moleban za spas porodice i spas hrišćanskog braka“.

„Da osudimo javno propovjedanje nemorala i da štitimo porodicu i decu. To je usmereno direktno na razaranje porodice, domova i crkve Božje“, rekao je 4. oktobra Joanikije obraćajući se vernicima u Danilovgradu.

Joanikije je pozvao sve da izbegnu bilo kakav sukob: „Pozivam svakoga od vas da izbegne bilo kakav fizički sukob ili nasilje. Ne treba nam to. Ali moramo da pokažemo svoj stav i da osudimo razvrat i nemoral“, rekao je Joanikije.

Na Joanikijeve poruke u vezi sa predstojećim Prajdom, reagovala je poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović poručujući da on ne može da poziva na zaštitu morala.

Osim SDP, ni jedna parlamentarna stranka nije komentarisala izjavu Mitropolita SPC u Crnoj Gori.

Foto: EPA-EFE/ZOLTAN BALOGH

Zašto ne stoje ocene o „razaranju porodice“?

Netolerancija, osude i pogrdni epiteti na račun LGBTIQ zajednice godinama dolaze od crkve i nisu iznenadili predstavnike organizacija koje se bore za njihova prava u Crnoj Gori, kaže za RSE Miloš Knežević iz Kvir Montenegro.

On se pita na koji način to LGBTIQ osobe ugrožavaju tradicionalnu porodicu: „Jer i mi smo takođe članovi porodica i mi želimo svoje porodice i to pravo nam niko ne može oduzeti.“

Danijel Kalezić iz ERA kaže da se LGBTIQ zajednica ne meša u prava drugih već samo ista traži za sebe:

„Mi se parovima različitog pola na bilo koji način ne mešamo u njihova prava na brak, na porodicu ili bilo šta drugo. Mi se borimo za prava koja nemamo, protiv nasilja nad nama, protiv podstrekavanja na mržnju što se evo dešava kontinuirano.“

On primećuje da najnovije poruke Joanikija pred predstojeći Prajd ne isijavaju ljubav i mir i da su suprotne onome što je patrijah srpski Porfirije izjavio o usvajanju Zakonu o istopolnom partnerstvu u Srbiji:

Foto:EPA-EFE/OMER MESSINGER

„Porfirije je javno izjavio da razume potrebu nekih ljudi za postojanjem takvog zakona kako bi sebi olakšali život. Nismo očekivali da će Joanikije delovati suprotno u odnosu na instancu iznad njega ali šta je tu je.“

Inače, SPC koja Prajd naziva razvratom i bludom je u novembru 2019. godine, prvi put u jednom pravoslavnom hramu u Crnoj Gori, dozvolila krštenje transrodne osobe. Slovo „T“ u skraćenici LGBTIQ, koja obuhvata sve seksualne manjine, odnosi se upravo na transrodne osobe.

Kakvo je raspoloženje u javnosti?

Iz Centra za građansko obrazovanje naglašavaju da podrška Prajdu ne dolazi samo od civilnog društva, već i od građana i građanki.

Naime, po istraživanju CGO-a iz juna ove godine, više od polovine građana i građanki Crne Gore ima razumevanja za Povorku ponosa i smatra da se ona organizuje sa ciljem ukazivanja na diskriminaciju LGBTIQ osoba.

U CGO Ističu, međutim da je talas klerikalizacije u Crnoj Gori ponovo otvorio pitanja za koje se smatralo da su dobijene bitke, u delu prava marginalizovanih grupa.

„Razočaravajuće je što SPC svojim netrpeljivim narativom pokušava da derogira neka osvojena prava i slobode i vrati nas tako unazad. Za to odgovornost snose i donosioci odluka iz izvršne i zakonodavne vlasti koji su SPC uverili da može da se ponaša ovako neodgovorno.“

CGO navodi da SPC najavom molebana protiv Prajda kreira negativan ambijent i podstiče na mržnju protiv seksualnih manjina.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Istorijat Prajda u Crnoj Gori

Prva Parada ponosa u Crnoj Gori održana je 24. jula 2013. godine u Budvi, a druga u Podgorici u oktobru iste godine. Obe su i pored prisustva policije obeležili neredi i nasilje u kojem je bilo i povrijeđenih, a pričinjena je i značajna materijalna šteta.

Naredne povorke protekle su mirno.

PROČITAJTE JOŠ:

Crna Gora je 2010. godine dobila prvog javno deklarisanog homoseksualca, a godinu kasnije osnovana je i prva nevladina organizacija za prava seksualnih manjina.

Skupština Crne Gore je u julu 2020. godine usvojila Zakon o životnom partnerstvu, a stupio je na snagu 15. jula 2021. godine.

Deset dana kasnije sklopljeno je prvo partnerstvo između dve mlade žene porijeklom sa Balkana, koje žive u inostranstvu.

BONUS VIDEO: Goran Miletić o šetnji tokom Evroprajda, da li se desila ili ne

Komentari

Svi komentari (0)