Foto: EPA-EFE/ROLAND SCHLAGER / POOL

Bivša šefica austrijske diplomatije Karin Knajsl, koja je ostala zapamćena po tome što je plesala valcer sa Vladimirom Putinom 2018. godine, imenovana je u upravni odbor ruske naftne kompanije Rosnjeft, saopštila je ta grupa. Odluka je doneta na godišnjem sastanku akcionara Rosnjefta, naveo je isti izvor.

PROČITAJTE JOŠ:

Knajsl se u upravnom odboru pridružuje bivšem nemačkom kancelaru Gerhardu Šrederu, dugogodišnjem Putinovom prijatelju, i bivšem šefu BP-a Robertu Dadliju, navodi se u saopštenju.

Karin Knajsl bila je austrijska ministarka spoljnih poslova između 2017. i 2019. godine i pozvala je Putina u avgustu 2018. na svoje venčanje sa biznismenom Volfgangom Majlingerom. Uz trupu kozaka koji su pevali za par, Putin je odigrao valcer sa Karin Knajsl, što je tada jako kritikovala austrijska opozicija.

Foto: EPA-EFE/ROLAND SCHLAGER / POOL

Rosnjeft je sredinom maja objavio neto dobit od 149 milijardi rubalja (1,7 milijardi evra po sadašnjem kursu) u prvom tromesečju ove godine, pokazujući oporavak posle godine kada je bio pogođen krizom.

U 2020. godini kompanija je imala neto dobit od 147 milijardi rubalja (1,6 milijardi evra po sadašnjem kursu), što je pad od 79,1 odsto u odnosu na 705 milijardi iz 2019. godine, pre pandemije kovida-19.

Putin bio glavna zvezda na njenoj svadbi

Putin je bio glavna zvezda na njenom venčanja na u vinariji na jugu Štajerske.

Foto: EEPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Putin je ministarki Knajsel predao buket cveća žute boje, koju šefica diplomatije posebno voli i iste boje kao buket koji je i nosila na večanju.

Mladencima je na nemačkom održao zdravicu i potom zaplesao sa mladom.

Naime, ona i Putin su zaigrali valcer, a kada je muzika stala Knajslova je napravila duboki naklon. Čak je i Putin delovao malo zbunjeno ovim mladinim gestom, ali se brzo snašao.

Međutim, javnost je dočekala na nož njeno „padanje na kolena“ pred Putinom. Austrijski mediji nisi bili zadovoljni ovom situacijom, pa su ovakvo ponašanje Knajslove ocenili kao štetno za njihovu zemlju.

Foto: EEPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Nakon nastupa hora Kozaka Putin se oprostio od mladenaca i otputovao ka aerodromu Grac, odakle ide dalje u Nemačku, gde je imao sastanak sa Nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Pred polazak iz Sulctala Putin se potpisao na kabriolet VW, kojim su mladenci otputovali na medeni mesec.

Na pozive novinara da im se obrati Putin, koji je delovao veoma opušteno, na nemačkom jeziku je poručio „Do viđenja“.

Putina je, ispred restorana „Čepe“, u kojem je održano venčanje, ispratio austrijski kancelar Sebastijan Kurc, zajedno s mladencima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram