Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: EPA-EFE/JOHANNA GERON / POOL

Premijer Andrej Plenković trebalo bi ovih dana da održi sastanak sa potpredsednikom vlade i ministrom branitelja Tomom Medvedom i komandantima koji su učestvovali u vojno-policijskoj akciji Bljesak, maja 1995., koje Tužilaštvo BiH sumnjiči da su tada činili ratne zločine nad civilnim stanovništvom, piše zagrebački Jutarnji list.

PROČITAJTE JOŠ:

Tužilaštvo BIH je hrvatskom Ministarstvu pravosuđa uputilo međunarodnu zamolnicu za pravnu pomoć u vezi 14 komandanata koje tereti da su učestvovali u izdavanju naredbi za neselektivno granatiranje i artiljerijsko delovanje s područja pod kontrolom HV-a po civilnim ciljevima i nebranjenim mestima Bosanske Gradiške i Kozarske Dubice, pri čemu je ubijeno više civila.

Zamolnica je diplomatskim putem u Zagrebu zaprimljena prošlog petka, saopštilo je juče Ministarstvo pravosuđa.

Zahtev se zasniva na izveštaju koji je još pre 16 godina sastavljen u Banjaluci, piše list i dodaje da javno dostupni izvori u Republici Srpskoj i Hrvatskoj navode da je 2. maja 1995. godine HV granatirao i MIG-ovima napao Bosansku Gradišku, pri čemu su poginuli Dajana i Nemanja Gojić, čiji su roditelji bili teško ranjeni, kao i trogodišnja devojčica Una Tadić.

Iako se celi državni vrh slaže u mišljenju da nema osnova za procesuiranje hrvatskih komandanata, postoje razmimoilaženja oko toga kako je najbolje odgovoriti, piše Jutarnji.

Dodaju da premijer Plenković zastupa mišljenje da bi postupak trebalo rešiti u redovnoj proceduri kako bi se onemogućilo njegovo ponavljanje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram