Andrej Plenković Foto:EPA-EFE/GEERT VANDEN WIJNGAERT

Hrvatski premijer Andrej Plenković odbacio je kao "propagandu" optužbe ruskog Ministarstva spoljnih poslova da Hrvatska, u činu "militantne rusofobije", navodno nije dozvolila humanitarni let za evakuaciju ruskih diplomata.

„Koliko ja znam, ti ljudi su otišli ​​iz Hrvatske. Mislim da su leteli iznad Beograda ili tako nešto. Nema tu nikakve rusofobije“, rekao je Plenković novinarima nakon zajedničke sednice Predsedništva HDZ-a i Nacionalnog veća.

„Pružamo više nego drugi, mislim da smo dali dve nedelje da napuste Hrvatsku, i ne vidim nikakav problem“, rekao je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

On je istakao da je Hrvatska dala mnogo duži rok za evakuaciju ruskih diplomata nego druge zemlje.

Zaharova je optužila ranije danas Hrvatsku da je odbila da organizuje humanitarni let za proterane ruske diplomate među kojima je bilo i male dece.

“Takav nehumani i krajnje podrugljiv odnos prema našim sugrađanima neće proći bez primerenog odgovora”, otvoreno je zapretila portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Hrvatska je odgovorila slično kao većina zemalja na „ničim izazvan” napad na Hrvatsku prijateljsku Ukrajinu, rekao je Plenković i dodao da Rusija „nastavlja da granatira gradove, ubija civile, vojnike, žene i decu”.

Podsetimo, iz Hrvatske je proterano 18 ruskih diplomata i šest članova osoblja a rok za napuštanje Hrvatske je 25. april. Hrvatska se time pridružila nizu evropskih zemalja koje su učinile to isto zbog ruske invazije na Ukrajinu.

BONUS VIDEO: Nepoznata letelica pala na Zagreb

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar