Helikopter, motor
Ilustracija: Shutterstock

Vazduhoplovno-tehnički centar iz Velike Gorice je pre početka invazije na Ukrajinu Rusiji prodao motore za vojne helikoptere. Poslednja isporuka je obustavljena, a nadležno tužilaštvo sada proverava ovaj milionski posao.

Nova TV je u svom Dnevniku danas otkrila da je državna kompanija pre četiri meseca pregovarala sa Rusijom o prodaji motora za vojne helikoptere. Dogovorena je prodaja 22 motora, međutim naglašavaju da je u međuvremenu obustavljena poslednja pošiljka.

Posao je težak nešto više od tri miliona evra.

Iz državnog tužilaštva je potvrđeno da proveravaju taj posao, ali s obzirom na to da je istraga u toku, ističu da ne mogu dati više informacija.

Potpisnik kupoprodajnog ugovora je Zdravko Klanac, direktor ZTC državne firme koja je prodala motore, međutim on nije hteo da govori za hrvatske medije.

Prva pošiljka ovih motora je poslana odmah nakon što je potpisan ugovor, druga pošiljka je otišla svega dva dana uoči početka ruske invazije na Ukrajinu, dok je treća tranša od osam motora u međuvremenu zaustavljena.

Inače, javnog poziva za ovu prodaju/kupovinu nije bilo i kompanija nije nudila motore drugim potencijalnim kupcima, ali tvrde da je sve zakonski regularno.

Osim tužilaštva koje provodi istragu i želi sveda ispita, slučaj se našao i pod lupom Vojno-bezbednosno obaveštajne agencije, na čijem je čelu svojevremeno bio ZTC-ov direktor Klanac. Oglasio se i kabinet predsednika i Vrhovnog komandanta i poručio da predsednik Republike Zoran Milanović nije bio upoznat s ovim, niti je nadležan za donošenje ovakve odluke.

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti na našem lajv blogu Nova.rs

***

BONUS VIDEO: Ambasador Izraela o ratu u Ukrajini

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar