Foto: REUTERS/Yves Herman

Premijer Andrej Plenković izjavio je je kako je "smešno" da ga predsednik države Zoran Milanović poziva da sazove Veća za nacionalnu sigurnost, optuživši Milanovića da je svojim izjavama vređao "one koji bi trebalo da pomognu" i sabotirao sve što vlada radi za Hrvate u Bosni i Hercegovini. Milanović je ranije pozvao Plenkovića na sazivanje sednice Veća zbog događanja u Bosni i Hercegovini.

Plenković je, kako javlja Hina, odgovorio kako je predsednik dvadesetak puta izvređao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita, „pola susednih zemalja“ i veliki broj zemalja međunarodne zajednice koje su partneri Hrvatske.

„Rezultati takve politike, gde vređate one koji bi trebalo da vam pomognu da zaštite Hrvate u BiH sigurno su sjajni“, citirala je Hina Plenkovića uz ocenu da je bio „sarkastičan“.

„Sve što smo mi radili on je svojim izjavama minirao. Ako nas misli zvati da se bavimo spoljnom politikom kako on to radi, bojim se da ne bi bilo ni evra, ni šengena, ni OECD“, ocenio je hrvatski premijer.

Plenković je ponovio da su Šmitove odluke o tehničkim izmenama izbornog zakona BiH „nedovoljne“, uz ocenu kako „nije dobro“ što je Visoki predstavnik odustao od ranije najavljenog paketa koji bi Hrvatima u BiH omogućio postizbornu ravnopravnost.

Šef hrvatske vlade ponovno je osudio izjavu čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića koji je govorio o „prebrojavanju“ oružanih snaga i nabavci dronova.

„Mlade ljude koji odlaze ćemo morati u velikoj meri nadoknaditi visokim tehnologijama i robotikom. I oružane snage, dakle, robotima ćemo morati ojačati, pre svega dronovima, odnosno letećim robotima“, rekao je Izetbegović na stranačkoj tribini u Hadžićima pored Sarajeva, podsetila je Hina.

Plenković je za tu izjavu rekao da je „katastrofalna“ i da se ne može drugačije protumačiti nego kao priprema za rat.

„Ne zvecka se oružjem, ali se koristi se retorika koja je apsolutno neprihvatljiva“, naglasio je Plenković i ocenio da takve izjave vode prema nepoverenju, udaljavanju i destabilizaciji, navdoi agencija Hina.

BONUS VIDEO: Milanović udbaš – uvredljivi grafiti osvanuli na hrvatskim ulicama

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar