Andrej Plenković Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ DARIO GRZELJ

Premijer Hrvtske Andrej Plenković dao je izjavu nakon predsedništva HDZ-a i tom prilikom se osvrnuo na izbore u BiH. On je čestitao kandidatkinjama i kandidatima okupljenima u okviru Hrvatskog narodnog sabora BiH, te gospođi Borjani Krišto.

„Ona je u Livnu u sredu bila pobednica kada je reč o izborima hrvatskog člana Predsedništva. Reč je o glasačima iz reda hrvatskog naroda, tu nema dilema. Došlo je ponovno do preglasavanja gde su iskoristili prigodu građani BiH, mahom pripadnici bošnjačkog naroda, koji su iskoristili biračko pravo i glasali za Komšića. Smatramo da je to loše. To je jako nezdrava poruka za odnose između konstitutivnih naroda“, kazao je Plenković i dodao:

„To se dogodilo četvrti put od 2006, što znači da u razdoblju od 20 godina 16 godina imamo hrvatskog člana predsedništva kojeg nisu izabrali Hrvati u BiH. Nema plastičnijeg načina da opišem koliko je to loše i nepravedno“.

Pozdravio je odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita.

„Doneo je ono što se u ovim okolnostima maksimalno moglo, ja mislim da je to dobro“, rekao je Plenković i dodao da se dalji razgovori o promenama izbornog zakona tek moraju voditi.

„Hrvati su ovime dobili, a Šmit želi da zemlja funkcioniše. Ovime sve aktere podstiče da konstruktivno traže rešenje, a ne da se blokira“, rekao je.

Upitan je o činjenici da je Komšić ponovno postao hrvatski član Predsedništva iako je u zapadnoj Hercegovini dobio samo 150 glasova.

„On (Šmit) to nije mogao menjati, menjao je ono što je mogao“, rekao je Plenković.

Na pitanje o šefu VSOA-e Ivici Kinderu, čiju smenu traži Milanović odmah, kazao je:

„Kinder je samo na papir napisao ono što je rekao usmeno meni“.

***

BONUS VIDEO: Sramotna izjava Plenkovića o proteranim Srbima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar