Foto: Damir SENCAR / AFP / Profimedia

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da predsednik Republike Zoran Milanović može govoriti što god hoće o kupovini vojnih aviona s obzirom na to da je odbio da bude u komisiji, a on će kao predsednik Vlade pričekati temeljnu analizu jer je reč o dalekosežnim i skupim odlukama.

Plenković je to rekao novinarima koji su ga pitali da li je primereno da Milanović na početku tendera na koji su stigle četiri ponude „lobira za jednu firmu“.

„Neko ko nije u komisiji može da govori što god hoće, a ja ću kao predsednik Vlade pričekati temeljnu analizu i procene”, rekao je Plenković, dodavši da su to dalekosežne, važne, skupe i osetljive odluke.

Napomenuo je da su Uredu Predsednika ponudili da bude u komisiji za nabavku aviona, kao što je to bio predstavnik bivše predsednice, kao i predsedniku nadležnog saborskog odbora, ali su oni odbili.

Hrvatska je dobila četiri ponude za nabavku višenamenskog borbenog aviona od Švedske, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Izraela – po dve ponude za nove i polovne avione.

Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Sjedinjene Američke Države nude novi F-16 blok 70, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30.

 

Komentari

Svi komentari (0)