Foto: EPA-EFE/DANIEL KASAP

Učestvovanje nacionalnih manjina u hrvatskoj vladi poruka je evropskih i univerzalnih vrednosti zemljama u okruženju, izjavio je danas premijer Hrvatske Andrej Plenković u razgovoru s diplomatama u Banskim dvorima.

On je ocenio da nacionalne manjine, participirajući u vlasti, mogu dodatno da realizuju prioritete koji će poboljšati živote njihovih pripadnika, prenela je Hina.

„To nije samo poruka unutar Hrvatske, nego i zemljama u okruženju, posebno na jugoistoku Evrope, kao model i način rada koji najbolje reflektuje univerzalne i evropske vrednosti koje hrvatska vlada deli“, istakao je Plenković.

Naglasio je da je u tom smislu u avgustu poslato nekoliko važnih poruka, poput one na 25. godišnjici Oluje „gde smo se prisetili hrvatskih žrtava, ali i izrazili pijetet prema žrtvama srpske i drugih nacionalnosti“, ali i poruka koje su u utorak na obeležavanju zločina nad srpskim civilima u Gruborima odaslali potpredsednici vlade Tomo Medved i Boris Milošević.

Planković je rekao da će hrvatska vlada nastaviti politiku koja će gledati u budućnost a imati fer i istinit pogled na noviju istoriju.

„Samo na taj način kao celo društvo možemo homogeno ići prema napred i raditi na oporavku hrvatskog gospodarstva“, rekao je Plenković.

On je u Banskim dvorima predstavio članovima diplomatskog kora nove članice i članove vlade, osnovne smernice programa vlade i ključne političke izazove koji se nalaze pred Hrvatskom.

Plenković je poručio diplomatama da očekuje intenzivnu i otvorenu komunikaciju i da uz jačanje ekonomije, izgradnje tolerantnog društva i rešavanja otvorenih pitanja sa susedima, zajedno sa njima ojača odnose između Hrvatske i država iz kojih dolaze.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar