Andrej Plenković Foto:EPA-EFE/GEERT VANDEN WIJNGAERT

Premijer Andrej Plenković i lider vladajućeg HDZ izjavio je da je zvanični Zagreb "vrlo brzo, gotovo refleksno" podržao Ukrajinu i osudio Rusiju jer je, kako je naveo, Hrvatska i "sama bila žrtva agresije u Domovinskom ratu".

Plenković je to rekao sinoć u Roterdamu na kongresu Evropske narodne stranke (EPP) na panelu „Ujedinjeni u solidarnosti: Odbrana zapadne demokratije“.

„Budući da smo zemlja koja je bila žrtva agresije režima Slobodana Miloševića, podrška vlade i hrvatskog naroda Ukrajincima stigla je vrlo brzo, gotovo refleksno“, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer smatra da se trenutno sukobljavaju zagovornici upravljanja svetom na „kooperativan način“ s jedne strane i „konfliktan“ s druge strane kao i da, kako kaže, u takvom trenutku niko ne može stajati po strani.

PROČITAJTE JOŠ:

Istakao je da je Zapad pružio „neverovatnu pomoć“ Ukrajini i da postoji „međunarodna mobilizacija“ za Ukrajinu.

„Govorim to kao neko iz zemlje koja je takođe bila žrtva agresije. Mi nismo videli takvu mobilizaciju međunarodne zajednice već smo morali da se branimo pod embargom UN-na uvoz oružja“, kazao je Plenković.

Plenković je rekao da smatra da napore podrške Ukrajini nužno treba nastaviti i održavati, dok bi, kaže, države članice EU trebalo i same da ojačaju svoje resurse.

„Mi na primer imamo najveći budžet za vojsku ikada i nastavićemo da ulažemo u naše vojne kapacitete“, kazao je Plenković, prenela je Hina.

BONUS VIDEO: Milanović: Biće ovaj put skupo za Vučića, ne možemo stalno da praštamo gluposti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare