Andrej Plenković Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obratio se učesnicima samita Prve krimske platforme u Zagrebu videolinkom i izjavio da Rusija "ucenjuje ceo svet" koji je, kako je kazao, postao okrutnije mesto, a hrvatski premijer Andrej Plenković je kazao da podrškom Ukrajini, zvanični Zagreb pokazuje da je na pravoj strani istorije i ponovo događaje na ukrajinskoj teritoriji uporedio sa ratom na području bivše Jugoslavije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je poručio da će Ukrajina ostvariti svoj teritorijalni integritet. On je rekao da su Krim, Donjeck, Lugansk okupirane ukrajinske teritorije.

„Ukrajina će ostvariti svoj teritorijalni integritet“, rekao je Plenković i dodao:

Andrej Plenković i Nensi Pelosi
Andrej Plenković i Nensi Pelosi Foto: TANJUG/AP Photo

„Hrvatska je kontinuirano davala podršku Ukrajini. Domaćinstvo ovog sastanka je još jedna manifestacija da hodamo u Ukrajinu, da smo uz prijatelja u potrebi. To činimo jer je to moralan, civilizacijski čin“, rekao je hrvatski premijer.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodao je da ne biti uz Ukrajinu znači biti uz Kremlj i njegove ortake u sramotnom dobu istorije.

„Biti uz Ukrajinu, znači biti na pravoj strani povesti. Mi znamo šta je agresija, sila i negiranje prava na postojanje i cenimo ukrajinsku borbu za demokratiju. Drago nam je da Evropa i svet nisu ponovili greške od pre 30 godina kada mi nismo imali ovakav izraz solidarnosti“, rekao je Plenković.

BONUS VIDEO: Milanović: Hrvatska nikakav igrač, gas i naftu dobijamo iz Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar