Spanija skola
Foto: REUTERS/Nacho Doce

Nakon više od godinu dana nastave na daljinu i učionica u kojima se praktikuje fizička distanca, jedna španska regija dosetila se kako da nastavu u okolnostima pandemije koronavirusa učini sigurnom, ali i privlačnom za učenike. Reč je o učionici na plaži.

Pročitajte još:

Škola na plaži zaista zvuči kao priča iz snova, ali to je realnost u regiji Murika, u kojoj se kombinuje boravak na svežem vazduhu sa novim metodama učenja, piše Rojters.

Učenici škole Feliks Rodriguez de la Funte sede za uredno raspoređenim zelenim stolovima ispred prenosive table na peščanoj plaži Plaja de los Netos. Neki od njih su bosonogi i guraju stopala u pesak dok sviraju metalofon na času muzičkog.

“Sigurno je, a deca se zabavljaju”, kaže učitelj engleskog jezika Francisko Martinez.

“Ono što ovde nauče ne zaboravljaju”, dodao je.

Spanija skola
Foto: REUTERS/Nacho Doce

Ovakav način nastave je deo projekta “Svež vazduh” koji ima za cilj da osigura bolji kvalitet vazduha dedi tokom pandemije koronavirusa, što uključuje i učenje na otvorenom.

Učitelji počinju s pripremama plaže u 8 sati ujutro, kako bi svih osam razreda učestvovalo u 20-minutnim časovima, a grupe se rotiraju kroz različite predmete.

Deca koja učestvuju u ovom obliku nastave su između 3 i 12 godina starosti, a među učesnicima dosad nije zabilježen nijedan slučaj koronavirusa.

“Volim da idem na plažu, jer sam tamo opušteniji i udobnije mi je”, kaže devetogodišnji Antonio Fernandez.

“Ovo je veoma dobro, jer mogu da budem s prijateljima, na plaži sam, volim da boravim tu. Leti uvek dolazim na ovu plažu kako bih plivao i volim ovaj pesak”, dodaje Luz, desetogodišnjak.

Spanija skola
Foto: REUTERS/Nacho Doce

Ali ne radi se samo o tome. Deca pored redovne nastave uče i o nekim drugim veštinama, kao što je pecanje. Lokalni ribari su ih naučili kako se koriste mreže i lovi riba.

“Ribari su učenike naučili kako da love ribu”, istakao je učitelj Alfonso Vera.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar