Majorka plaža
Majorka plaža Foto:Clara Margais / AFP / Profimedia

Obično se kaže da je Majorka "najomiljenije nemačko ostrvo". I tokom ovih uskršnjih praznika su desetine hiljada Nemaca otputovale tamo, uprkos kritikama sunarodnika. Za ekonomiju na Majorki je to tek tračak nade.

PROČITAJTE JOŠ:

Elen (26) i Enriko (28) se osećaju pomalo nelagodno jer leže na plaži i uživaju na suncu, dok broj zaraženih u njihovoj domovini ne opada. Lokdaun je produžen, a turizam u samoj Nemačkoj još uvek nije moguć.

„Morali smo da izađemo iz zemlje, da otputujemo“, kaže ovo dvoje mladih iz Berlina. Ne žele da otkriju prezime jer „popreko vas gledaju kad kažete da idete na Majorku“. Zato gotovo nikome nisu govorili o planovima za odmor. „O tome smo obavestili samo užu porodicu. Rekli su nam da smo teški egoisti.“

I jedan par iz okoline Minhena želi da ostane anoniman. „Dugo smo razmišljali da li da odemo na Majorku“, kažu. Prevladala je želja da voze bicikl po španskom ostrvu, prenosi Dojče vele.

Voda je i dalje hladna, a plaže na Majorci su prilično puste. Jedan turista iz Ahena nema razumevanja za rasprave koje se poslednjih dana vode o odlasku na Majorku, gde su se tokom uskršnjih praznika zaputile hiljade nemačkih turista.

„Ovde nigde nema žurki“, kaže on, pokazujući na zloglasne barove na plaži Balerman, inače poznate po divljim zabavama i celonoćnom opijanju. Sada su barovi zamandaljeni daskama. Otvoreno je samo nekoliko restorana i kafića. Goste služe na terasi do 17 sati, onda je fajront.

Mač sa dve oštrice

Strogim merama protiv korone, vlasti Balearskih ostrva nedavno su toliko suzbile virus da su i vlasti u Berlinu sredinom marta skinule oznaku rizičnog područja sa ovih španskih ostrva. To znači da se odane može vratiti bez obaveze karantina.

Nakon toga su turoperatori ponudili više letova, što je rezultiralo spektakularnim porastom broja rezervacija. Na Majorki i dalje postoje ograničenja kontakata, obaveza nošenja maske i policijski čas od 22h do 6h. Putovanja unutar zemlje bez valjanog razloga takođe su zabranjena u Španiji.

Tako je došlo do paradoksa: Nemac iz Berlina ne može na odmor u recimo Bavarsku, ali može na Majorku – gde ne može Španac iz Madrida.

Međutim, to što se sve više stranih turista odmara na Majorki je mač sa dve oštrice za ostrvske vlasti. Ogroman je strah od ponovnog povećanja broja zaraza. Zbog toga se strogi propisi odnose i na turiste.

Svaki od njih mora po dolasku pokazati negativni PCR test, a pre povratka kući i negativni antigenski test, čak i ako se Majorka više ne smatra rizičnim područjem. „Ako bih morao stalno poštovati ove mere kad idem na odmor, to bi me živciralo“, kaže Enriko dok skida pesak s nogu. „Ali ovaj put smo to prihvatili.“

Nalet turista i nije neki nalet

Nekoliko ulica dalje, Tina Ferer dočekuje turiste. Autobus je upravo stao ispred hotela Riu Festival i putnici se prijavljuju na recepciji. Direktorka hotela im pokazuje put i objašnjava higijenski koncept: Dezinficirajte ruke, držite razmak, nosite masku! Kamera, osetljiva na toplotu, na ulazu pokazuje ako neki od gostiju ima povišenu temperaturu.

U roku od nekoliko dana, broj gostiju se više nego udvostručio, kaže Ferer. Ali neizvesnost je i dalje velika.

Majorka plaž
Majorka plaža Foto:REUTERS/Enrique Calvo

„Nemci više vole da rezervišu odmor godinu dana unapred.“ To se tokom pandemije promenilo. Sad bi većina htela da dođe spontano. Da bi uklonio poslednje sumnje potencijalnih turista, ovaj hotel nudi besplatno otkazivanje aranžmana. „To je naravno rizik za nas, ali nema drugog načina.“

U hotelima na Majorki preko uskršnjih praznika bilo je 40.000 nemačkih turista. To zvuči kao velika brojka, ali zapravo nije – tokom Uskrsa 2019. godine na aerodrom u Palmi je sletelo čitavih milion turista. Tako da ova navala i nije neka navala.

Barem tako na stvari gleda Huana Sančez. Ona radi u trgovini sa suvenirima tik uz katedralu u glavnom ostrvskom gradu Palma de Majorki i prilično je očajna. „Danas nisam prodala ništa, baš ništa“, kaže ona. „Sve vidim crno. Idemo u propast.“

Odsustvo turista teško je pogodilo ekonomiju Baleara. Hotelijeri, ugostitelji, maloprodaja i druge privredne grane, koje zavise od turizma, u stotinama idu u stečaj, broj nezaposlenih je dostigao rekord.

Kada nema turista, na Majorki gotovo sve stane. Prošle godine broj turista bio je 80 odsto manji u odnosu na godinu pre toga.

Majorka plaža
Majorka plaža Foto:Clara Margais / AFP / Profimedia

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar