Foto:Shutterstock

"Prvo smo dali kaparu od 1.000 maraka a zatim smo nešto kasnije uplatili celi iznos za kupovinu stana od 28 kvadrata. Stan je bio u izgradnji. Rok za završetak izgradnje bio je 6 meseci. Prvu godinu imali smo nekakve kontakte sa investitorima, kasnije sve ređe. Stan ni do danas nije završen".

Ovako, za Gerila info, priču počinju J.K. i njen suprug iz Banjaluke koji su u zgradi u ulici Patrijarha Arsenija Čarnojevića kupili stan u izgradnji, platili sve ali nikada nisu ušli u posed stana. Prosto, jer stan nikada nije završen.

Gerila info je, 11. juna, pisala o zgradi u banjalučkom naselju Mejdan/Obilićevo na kojoj skela stoji već pet godina. Zgrada na Obilićevu sa dva ulaza i trideset dva stana pet godina već je gradilište. Investitor koji je uz dogovor sa stanarima ušao u posao nadogradnje zgrade nikada nije završio posao a gradilište je ostalo.

Tada smo razgovarali sa stanarima koji od ranije žive u zgradi u Patrijarha Arsenija Čarnojevića. Oni tvrde da im je od životnog prostora napravljen haos, da im je uništeno dvorište a da im je zgrada, već pet godina gradilište. Tvrde i da niko ne reaguje, ne sklanja građevinski materijal, otpad i skele sa zelene površine i zgrade i da je tako već godinama. Tražili su pomoć od nadležnih inspekcija ali uzalud.

Mladen Pandža, jedan od investitora, u kratkom razgovoru, sa novinarom Gerila info, rekao je da je „on tu u Banjaluci, da nigde nije pobegao“ i da je nedavno bio u kontaktu sa stanarima. On tvrdi i da su mu pojedinci među stanarima onemogućili da proda stanove a da će radovi biti završeni kada budu završeni. Uverava da u svemu postoji dublja priča i da nije sve jednostrano kako prikazuju pobunjeni stanari u Arsenija Čarnojevića.

Stanari koji su sklopili dogovor sa investitorom da zgrada bude nadograđena imaju jednu vrstu problema. Ljudi koji su, međutim, kupili stanove u izgradnji u nadogradnji su u drugom problemu.

J.K. i njen suprug novinaru Gerila info pokazuju kupoprodajni ugovor o kupovini stana od preduzeća Faraon Line. Pričaju da su kupovinu stana dogovorili sa Aleksandrom Milašinovićem, suinvestitorom, na čiji račun su, kako tvrde, i uplatili novac za stan.

Kada stan nije završen na vreme pitali su šta se dešava, ali im je konstantno obećavano da će sve uskoro biti završeno. Tražili su da im bude vraćen novac ali to se nikada nije desilo. Poslednje obećanje je bilo da će stan biti završen do proleća 2020. godine. U međuvremenu, iako su kupili stan, J.K. i njen suprug žive kao podstanari u Banjaluci i mesečno plaćaju stanarinu za korištenje tuđeg stana, godinama.

J.K. i njen suprug su u julu 2020. godine podnijeli tužbu protiv investitora. Dvije godine nema epiloga njihove tužbe. Tužba se nalazi u Osnovnom sudu u Banjaluci. Iz Osnovnog suda Banjaluka su, za Gerila info, odgovorili da je proces u toku.

“Obaveštavamo Vas da se pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci vodi parnični postupak u pravnoj stvari tužiteljke J.K. iz Banjaluke protiv tuženih Mladen Pandža vlasnik S.P. PR Faraon Line Laktađi Veliko Blaško i Aleksandar Milašinović iz Banjaluke, radi raskida ugovora, nadoknade štete i ugovorne kazne. Navedeni parnični postupak je u fazi pripremnog ročišta”, odgovor je banjalučkog Osnovnog suda.

Aleksandar Milašinović, kojeg kupci stanova optužuju, kaže, u kratkom razgovoru sa novinarom Gerila info, da je on takođe žrtva u čitavom poslu.

„Ja tu nisam ni investitor ni suinvestitor. Ja sam investitoru pozajmio novac da bi on mogao poplaćati obaveze, dozvole. Investitor je tu Faraon Line. Ja sam indirektno uvučen u tu priču, ja nisam ugovorna stran nigdje i moj je interes da se izvrši pritisak na investitora da ta priča bude završena”, kaže Milašinović za Gerila info. On priznaje da su kupci stana na njegov račun uplatili iznos za kupovinu stana ali ponavlja da on nije ugovorna strana.

J.K. je Policijskoj upravi Banjaluka, u oktobru prošle godine, podnela krivičnu prijavu protiv investitora, a krivična prijava je prosleđena banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu. Ona kaže da nema nikakvih informacija tome da li postoje bilo kakve aktivnosti tužilaštva na osnovu krivične prijave. Pitanja u vezi sa ovim predmetom smo poslali banjalučkom Okružnom tužilaštvu a odgovore ćemo objaviti kada ih dobijemo.

Bonus video: Stručnjak za nekretnine – Cene nastavljaju da rastu, evo kada možemo da očekujemo pad

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar