Maroko, dečak, bunar, dečak upao u bunar, akcija spasavanja, spasavanje
Foto: TANJUG/AP Photo/Mosa'ab Elshamy

Rajan (5) proveo je četiri dana zaglavljen u bunaru u Maroku. Nedugo nakon što su spasioci uspeli da konačno dođu do njega, petogodišnjak je preminuo zbog posledica povreda koje je zadobio. Ovu neizvesnu akciju spasavanja pratio je ceo svet, a nakon tragične smrti mališana, srceparajuće poruke preplavile su društvene mreže.

„Rajan nam je pokazao da humanost stvarno postoji. Hvala Rajane što si preživeo u tunelu pet dana dok nisi izašao na sigurno i pokazao nam da si anđeo“, naveo je jedan korisnik Tvitera uz ilustraciju dečaka.

„Ovaj dečak je povezao ljude širom sveta. Počivaj u miru anđele mali“, piše u drugoj objavi.

„Ne brinite za njega, Alah ga je izabrao da bude na nebu. Sada je najsrećnije dete na svetu. Ne budite tužni, Alahove odluke bolje su od naših“, napisano je uz fotografiju dečakovih roditelja.

Rajan je u utorak pao u 32 metara dubok bunar u selu Igara u severnoj marokanskoj pokrajini, a spasioci su od tada danonoćno pokušavali da dopru do njega, što je pratila čitava zemlja. Radilo se o delikatnoj operaciji spasavanja u kojoj je iskopano okno paralelno bunaru, a potom i horizontalni tunel da se dođe do dečaka. Spasioci su pokušavali da ga održe u životu dajući mu vode i zalihe kiseonika. Spustili su mu nadzornu kameru kako bi pratili njegovo zdravstveno stanje i komunicirali s njim. Napori za izvlačenje bili su otežani uskim otvorom bušotine i krhkim tlom.

Maroko spasavanje decaka
Akcija spasavanja dečaka u Maroku Foto:Fadel SENNA / AFP / Profimedia

Njegov rođak rekao je da je porodica shvatila da je nestao kada su čuli prigušeni plač i spustili telefon sa upaljenim svetlom i kamerom da bi ga locirali.

„Plakao je i vikao – podigni me“, rekao je rođak tragično nastradalog dečaka.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pre nego što je Rajan izvučen iz bunara, njegova majka Vasima Khašiš izjavila je da se moli Bogu i preklinje ga da njen sin izađe živ i zdrav.

„Molim te Bože, olakšaj moj i njegov bol u toj rupi prašine“, uzvikivala je ona, dok su spasilačke službe pokušavale da izvuku dečaka.

Reporter Asošijeted presa sa lica mesta video je dečaka umotanog u žuto ćebe nakon što su ga izneli iz tunela iskopanog specijalno za spasavanje.

BONUS VIDEO Prvi udar zemljotresa u Petrinji i spasavanje zatrpanih

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar