Foto: Beta/AP Photo/Salim Dawood

Danas je uplaćena kaucija za osmoro hrvatskih državljana uhapšenih u Zambiji optuženih za tri krivična dela - trgovinu decom, falsifikovanje dokumenata i upotrebu, potvrdilo je hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova.

„Kaucija je uplaćena, ali se još nisu stekli svi uslovi za njihovo puštanje iz pritvora“, saopštilo je ministarstvo, piše Index.hr.

Naime, oni će uprkos kauciju ostati u pritvoru.

Pored kaucije, uslov za njihovo puštanje je da za svakog od njih postoje još dva svedoka koji će garantovati za njih.

Foto: Beta/AP Photo/Salim Dawood

Profil 16 Zambijaca koji moraju da garantuju za Hrvate nije definisan, jedini uslov je da su njihovi državljani. U tome će im pomoći konzul iz Pretorije, koji ima svoje kontakte, kao i novi advokat kog su angažovali.

Hrvatski državljani takođe moraju regulisati svoj boravak u Zambiji, predati putne isprave i redovno se javljati policiji, odnosno moraju čekati suđenje u Zambiji.

Podsetimo, u pritvoru u Zambiji nalaze se Damir (44) i Nadica (45) Magić, odbornik zagrebačkog mesnog odbora Samoborček s liste Možemo, Noa (45) i Ivona (36) Kraljević, Ladislav (42) i Aleksandra Peršić (40), Zoran Subošić (52), inače gitarista Hladnog piva, i njegova supruga Azra Imamović Subošić (41).

Pročitajte još:

Četiri bračna para uhapšeno je početkom decembra u Zambiji zbog sumnje za trgovinu decom i falsifikovanje dokumenata o usvajanju dece iz DR Konga. Oni su već mesec dana u pritvoru u mestu Ndola.

Ova četiri para su uhapšena 7. decembra na aerodromu dok su s četvero dece iz Demokratske Republike Kongo, u dobi od jedne do tri godine, pokušavala da napuste zemlju.

Slučaj je podigao je veliku buru u Hrvatskoj, ali i regionu, jer uhapšeni tvrde da su legalno usvojili decu, dok ih zambijske vlasti optužuju za trgovinu maloletnicima.

BONUS VIDEO Osam hrvatskih državljana pred sudom u Zambiji zbog optužbi o trgovini decom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar