Huan Karlos
Huan Karlos Foto: EPA-EFE/Sergio Barrenechea

Bivši španski kralj Huan Karlos je platio oko 4,4 miliona evra poreza u Španiji, u pokušaju da delimično reguliše ranije propuste u plaćanju poreza, saopštili su njegovi pravni zastupnici.

Pročitajte još:

Advokat Huana Karlosa, Havier Sančes Hunko, rekao je da se taj poreski dug odnosio na isplate koje je privatna fondacija Zagatka izvršila u ime bivšeg kralja za „nekoliko putnih troškova i drugih usluga“.

Fondacija sa sedištem u Lihtenštajnu u vlasništvu je Alvara de Orleana, biznismena i dalekog rođaka Huana Karlosa.

Orlean je javno priznao da je finansirao neke privatne troškove bivšeg kralja, a takva vrsta finansiranja je, prema španskom poreskom zakonu, predmet oporezivanja.

King Juan Carlos I Foto: EPA-EFE/RODRIGO JIMENEZ

Ova fondacija je kralju, više od deset godina, plaćala privatne letove  sve do 2018. godine. Bivši kralj je već u decembru podneo zahtev za poravnanje poreskog duga. On nije prijavio više od 500.000 evra donacija, koje je dobio između 2016. i 2018. godine.

Bivši španski kralj povezuje se s istragama o pranju novca, koju je pokrenuo švajcarski tužilac s fokusom na dve odvojene ofšor fondacije, a na temelju čijih je informacija u junu pokrenuta istraga i u Španiji.

Zbog tih istraga Huan Karlos u avgustu prošle godine napustio Španiju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar