Pregled dana
Foto: Newsmax Adria

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će na današnjem sastanku pitati turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da li Turska kao članica Saveta za implementaciju mira (PIC) podržava isključivo jedan narod ili se zalaže za konstitutivnost sva tri naroda u BiH.

On je na današnjem Samitu procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, koji se održava u Turskoj, rekao da BiH ima status protektorata međunarodne zajednice i postavio pitanje – kako kao takva može da se kreće ka evropskim integracijama.

„Na to pitanje nije bilo odgovora“, kazao je Dodik za RTRS.

POGLEDAJTE JOŠ:

On je naveo da je na Samitu razgovarano o pandemiji korona virusa, odnosno o postpandemijskom periodu, u kome se traže rešenja na koji način krenuti dalje i šta učiniti u oblasti ekonomije.

Dodao je da je tema bila i dijalog Beograda i Prištine, kao i inicijativa „mali Šengen“.

Dodik je istakao da je na Samitu jasno rekao da BiH ne priznaje samoproglašeno Kosovo, te da se taj problem jedino može rešti dijalogom Beograda i Prištine.

„Pozvao sam na potrebu da se ‘mini Šengen’ operativno razradi i da se omogući brži protok ljudi i roba“, kazao je srpski član Predsedništva BiH.

Dodik, kao i ostala dva člana Predsedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džafeorvić borave u poseti Turskoj, gde učestvuju na Samitu procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Potom će učestovati i na Antalija diplomatskom forumu, a biće održan i sastanak sa turskim predsednikom.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar