Kristina Fernandez pokušaj atentata Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni/Luis ROBAYO / AFP / Profimedia/Handout / AFP / Profimedia

Potpredsednica Argentine Kristina Fernandes de Kiršner preživela je pokušaj atentata. Jedan muškarac pokušao je da je ubije, tako što joj je uperio pištolj u glavu iz neposredne blizine. Ona nije povređena pošto pištolj nije opalio. Na ovaj incident reagovali su brojni zvaničnici iz Argentine, a celokupnom događaju prethodili su protesti pristalica napadnute potpredsednice.

Incident se dogodio kasno sinoć na ulazu njene kuće u Buenos Ajresu, gde se poslednjih dana okupljalo na stotine demonstranata da podrže bivšu predsednicu Argentine, kojoj se sudi za korupciju.

Kristina Fernandez de Kiršner (69) stigla je juče uveče ispred svoje kuće u Rekoleti u Buenos Ajresu, pred gomilu pristalica kada je potencijalni atentator izašao i uperio pištolj u nju.

Pokušaj ubistva Kristine Fernandez Foto:Handout / AFP / Profimedia

Fernanda Montijela (35) iz Brazila uhvatilo je obezbeđenje i uhapsio ga nakon što pištolj kalibra 32 koji je bio napunjen sa pet metaka nije opalio jer se zaglavio, prenosi Dejli mejl.

Reakcije stižu sa svih strana

Narodu Argentine se povodom ovog incidenta obratio i predsednik Alberto Fernandez.

„Dragi agentinski narode, nešto posle 21 sat, jedan čovek je izvršio atentat na potpredsednika nacije. To je veoma ozbiljan incident“, rekao je on.

„Čovek je uperio vatreno oružje u njenu glavu i povukao obarač. Kristina je još uvek živa jer, iz nekog razloga koji tek treba da bude utvrđen, pištolj nije opalio“, saopštio je predsednik Argentine Alberto Federnandes u televizijskom obraćanju.

Pokušaj ubistva Kristine Fernandez Foto:Luis ROBAYO / AFP / Profimedia

On je dodao da ovaj napad zaslužuje najoštrije osude svih političkih sektora, svih muškaraca i žena koje čine republiku. Ovaj incidnet utiče na našu demokratiju“, dodao je predsednik.

Ministar ekonomije Serhio Masa nazvao je incident „pokušajem ubistva“.

„Kada mržnja i nasilje prevladaju nad dijalogom, društva su uništena i nastaju situacije poput ove: pokušaj atentata“, napisao je on na Tviteru, prenosi Tanjug.

Foto: Tanjug/AP /Rodrigo Abd

Ministar bezbednosti Anibal Fernandez je potvrdio hapšenje: „Osoba koju su identifikovali oni koji su mu bili bliski i koja je imala pištolj, privedena je od strane obezbeđenja“.

„Ostavili su ga na stranu, pronašli oružje i sada se ono mora analizirati“, rekao je on.

Šefovi država i politički saveznici iz celog regiona, uključujući predsednika Čilea Gabrijela Borića, Venecuele Nikolasa Madura, Perua Pedra Kastilja i brazilskog predsedničkog kandidata Luiza Inasija Lulu da Silvu, osudili su napad u porukama na Tviteru, izražavajući solidarnost sa argentinskom potpredsednicom, prenosi Rojters.

Dramatični snimci

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama se vidi trenutak kada je političarka stigla nasmejala ispred rezidencije i nije primetila pištolj na samo nekoliko centimetara od njenog lica sve dok nije povučen okidač.

Ona se sagnula, dok su posmatrači vrištali, a napadač je ubrzo savladan.

Osumnjičeni ima krivični dosije zbog nošenja oružja, potvrdili su vladini zvaničnici.

Fernando Andrés Sabag Montiel Foto:Screenshot/Instagram/fernando salim

Šta znamo o napadaču?

Montiel je rođen u Brazilu u Sao Paulu i sin je Čileanca i Argentinke, koji više od 20 godina živi u argentinskom naselju Vila del Park. Ranije je radio kao taksista, međutim trenutno je nezaposlen, a već je poznat policiji.

Naime, Montielu je u martu 2021, kada ga je zaustavila policija u automobilu bez registarske oznake, pronađena mačeta duga 35 centimetara te je dobio kaznenu prijavu, pišu tamošnji mediji.

Foto:EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju ipak kako 35-godišnji napadač na laktu ima istetovirano Crno sunce, nordijski simbol kojeg su preuzeli nacisti a potom i okultno društvo Tula, skupina koju su osnovali bogate aristokrate i buržuji, a koja je branila nadmoć arijevske rase, prenosi Jutarnji list.

Podaci pokazuju da su od 1918. do 1922. počinili tri stotine političkih zločina.

Kristina Fernandez Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Ko je potpredsednica Argentine?

Kiršner se politikom bavi od sedamdesetih, a bila je udata za Nestora Kišnera, pokojnog argentinskog predsednika.

Kao njegova udovica nasledila ga je na predsedničkoj funkciji 2007. godine prethodno pobedivši na predsedničkim izborima. Bila je na čelu Argentine do 2015. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Ova 69-godišnjakinja je optužena za više prevara države i umešanost u preusmeravanje javnih sredstava dok je bila predsednica između 2007. i 2015. godine, zbog čega bi mogla da se suoči sa 12-godišnjom kaznom i mogućom zabranom vršenja javnih funkcija, navodi britanska agencija.

Demonstracije

Napad na potpredsednicu Argentine dolazi nakon što je ona zatražila od svojih pristalica da zaustave proteste u subotu, dok brane svoje pravo na demonstracije, nakon što su tužioci zatražili kaznu od 12 godina zatvora za nju zbog navodne korupcije.

Nakon napetog dana u kojem su hiljade izašle na ulice da je brane, a dvojica su privedena u sukobima u kojima je povređeno sedam policajaca, potpredsednica je u subotu održala govor na improvizovanoj bini ispred njene kuće.

„U demokratiji, pravo na slobodu izražavanja je fundamentalno. Želim da vam se zahvalim i da vas zamolim da odete da se odmorite. Bio je ovo dug dan“, rekla je ona svojim pristalicama.

Najveće okupljanje njenih pristalica održane su ispred kuće potpredsednice u Rekoleti, gde je policija u ranim jutarnjim satima postavila ograde u nastojanju da spreči veliko okupljanje.

Popodne su demonstranti srušili baijere i sukobili su se sa policijom. Kamioni sa hidrantima pokušavali su vodom da rasteraju masu.

BONUS VIDEO: Trenutak eksplozije u Vinici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar