Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE

“Nijesam dobio nikakvu ponudu, niti sam o tome s nekim razgovarao… Neozbiljno je da se određujem prema nečemu što nije ponuda”, kazao je direktor CEMI-ja Zlatko Vujović, odgovarajući na pitanje da li su tobožnji suverenisti tražili da bude predsjednički kandidat i ako jesu - da li je prihvatio?!

Dakle, lider Zlaja, s pravom, zaključuje da suverenistički blok, šta god to danas značilo, treba što prije da se uozbilji, vrijeme je, prošlo je skoro 17 godina od referenduma a ostalo je tek mjesec i po dana do predsjedničkih izbora. I onda, tako ozbiljni, lako će zaključiti da je od mnoštva kandidata samoproglašeni Vujović – pobjednički! Jer jedan od ona dva Nikolića nam je već objasnio da kandidat DPS-a, a to znači i takozvanih suverenista, sigurno pobjeđuje. Makar se on zvao i Vujović Zlatko, piše Željko Ivanović u kolumni za Vijesti.

Davno je jedan od predsjedničkih kandidata, tadašnji liberal Živković, kazao kako bi DPS na predsjedničkim izborima pobijedio čak i kad bi za kandidata uzeo magarca. Pravog, sa Darkove farme, koja onda nije postojala. Time je Živković htio slikovito da objasni kako je nemilosrdna i nepobjediva bila hobotnica u to (zlo) doba. Ali vremena se mijenjaju. Tako da je sad pitanje da li im i Zlatko može pomoći?!

Foto:Screenshot/RTCG

Iako niko ozbiljan još ne može da vjeruje kako se Zlaja prepoznao kao kandidat pobjedničkog bloka, sasvim je sigurno da nije jedini. Koji čeka da ga se sete.

Recimo, još jedan od prvaka ležećeg NVO sektora, Boris Raonić, ili onaj njegov dvojnik od Milana Radovića, iz takozvane Građanske alijanse, takođe nijesu dobili ponudu, niti je bilo ko sa njima razgovarao, a kamoli Roćen. Tako da se ni Raonić ni Radović ne mogu izjašnjavati o ponudi koja i nije ponuda. Nego samo razmišljanje nezavisne Gradske. Jasno je ipak, i ako ponuda stigne, da Raonić nije Vujović i da bi je glatko odbio jer mu još malo fali da Dnevnik Bastilje bude gledaniji od Zlatkovog intervjua kod Tamare.

U Amerika zemlja daleka, ima, kažu suverenisti, još jači kandidat. Neki Vuković, koji takođe ne može da se odredi da li bi prihvatio ponudu za kandidata jer ona još nije stigla. Kako reče Zlatko, bilo bi neozbiljno. A ne bi ni preskakao brata Ivana V. koji se prkosno i herojski drži na mjestu gradonačelnika Podgorice, iako je prije par mjeseci doživio izborni debakl. Neozbiljno bi dakle bilo da bilo koji Vuković prepusti glavni grad Jakovu i družini i da krene u predsjedničku kampanju, sa najvećim šansama da pobijedi – jer nije Crna Gora nezahvalna kao Podgorica. Sklonost ka zelenom rastinju, svježe pokošenoj travi i parkovskom mobilijaru, učinila bi da novi predsjednik Montenegra, Ivan, od Crne Gore napravi jedan veliki park, poput onog Jure. Time bismo konačno bili pozicionirani na međunarodnoj turističkoj mapi kao zemlja dinosaurusa. Ili u prevodu – ekološka.

Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE

Jasno mi je da se Milo & Milan nijesu setili Zlaje, Raonića, dva Vukovića, ali i dalje ne mogu da vjerujem da Njegova ekselencija vlahović miodrag još nije dobio ponudu da bude kandidat za predsjednika. Bilo bi neozbiljno da se i ja izjašnjavam prema nečemu što nije ponuda – rekla je Njegova ekselencija Zlatku kad ga je ovaj zabrinuto pitao da mu nije dolazila neka ponuda od Mila & Milana.

Eto što vam je TV. Za dva sata potroši čovjeka. I sve ono što je mukotrpno gradio godinama u pijačnom barometru. Za 120 minuta sve ode u dim. Pogađate. Veleizdajnik od premijera Dritana je samljeo Ljubomira na A1, što je, nakon Filipovićevog priznanja da je pripadnik organizovane kompromitovane elite (OKE), hrabrog Budvanina izbacilo iz utrke za kandidata nepobjedivih Spartanaca. Pardon, suverenista. Iako i on i Njegova ekselencija miodrag ispunjavaju sve ostale uslove. Himnu znaju u po dana, usred noći, spavaju umotani u zastavu, bude se svako jutro s pjesmom niđe nebo nije plavo kao iznad Crne Gore. Zato je Ljubo na sarkastično pitanje Ekselencije miodraga, da li ti je stigao poziv za kandidaturu, hladno uzvratio – jes, ka’ i tebi!

Neozbiljno je da se određujem prema nečemu dok još nije počeo moj sudski proces – odgovorila bi Vesna Medenica da su joj Milo & Roćen poslali ponudu za kandidaturu. Kao tradicionalna crnogorska majka, Vesna nikad ne bi ostavila domovinu na cjedilu, ili još gore u ruke Vojvode Mandića, ali sada je jednostavno zauzeta pripremom svoje odbrane jer – braneći sebe Vesna brani i Crnu Goru. Baš tu, koju Zlaja, i ostatak familije, zovu suverenistička. A ona istinska suverenistička se prevrće… Daleko bilo.

I dok brojni lideri ležećeg nevladinog sektora tuguju što još nema poziva za kandidaturu – Daliborka mudro ćuti. Pa, ako je se sete – sete. Slično je i sa Milicom. I ona je nevladin sektor. Sjevernoatlantski istina. Plus, više su je puta slali na zagrijavanje, pa ništa. Zato bi bilo neozbiljno da se sada izjašnjava o ponudi koju, kao ni Zlatko, još nije dobila.

Nećete vjerovati, ali kad bi se Gradska usudila da sjutra pita Mila da li će biti kandidat takozvanog suverenističkog bloka, on bi isto kao samoproglašeni Zlaja rekao kako je neozbiljno da se izjašnjava prema ponudi koju mu Milan još nije poslao, niti je razgovarao s njim na tu temu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pola Crne Gore, odnosno sve tanja polovina, ova suverenistička, drhti ovih dana – jedni kao Zlaja sve manje vjeruju da će im ponuda stići, drugi kao vlahović jer su sigurni da je ponuda na putu i samo što nije stigla, dok treći drhte od uzbuđenja jer su sigurni da će Otac nacije opet da trči i brani privatnu državu i ležeće nevladine organizacije. Liše one – roditelji:me i darkopajovic:com.

Nešto je trulo u državi Danskoj. Kad je jedan Zlatko V. računao na kandidaturu. Splićani bi rekli – jebateled… Što je isto kao kad kažu – Isusati…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar