Foto: Printscreen/Skupština Crne Gore

Ne bih i inače bez preke potrebe trošio papir na citiranje Matije Bećkovića ali, u ovoj prilici, moram jer reč je o Crnoj Gori i Kosovu, a tu je, priznaće i oni koji na njegov pomen dobijaju osip, poeta iz Veljeg Dubokog, nezaobilazan. Kosovo je, veli on, najskuplja srpska reč. I dodaje da je Crna Gora “Nojev kovčeg isplivao iz kosovskog potopa”.

A, tematika je ovih dana poznata. Srbi se pripremaju na još jedan kosovski boj, ovog puta u Avenue de l’ Europe, u dalekom Strazburu, dok Crnogorci već zauzimaju busije. Kako trenutno stoje stvari, doduše, crnogorsko srbovanje a propos Kosova se svelo na Maju Vukićević, poslanicu u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Ona će, kako vele iz njenog DNP-a, glasati protiv predloga da Kosovo postane član Saveta Evrope, piše Vukašin Obradović u kolumni za Vijesti.

I, to bi za sad bilo sve, ako ne računamo Dajkovića, a nećemo, od Srba iz Crne Gore po ovom “mnogo teškom” pitanju za Srbiju, kako ga je okarakterisao Aleksandar Vučić.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte Foto: F.S./ATAImages

Podsetimo se, ta tačka je na dnevnom redu sednice PSSE 18. aprila. Izvestiteljka za prijem Kosova u Savet Evrope, Dora Bakojanis, preporučila je da Kosovo postane član SE, a nakon što PSSE izglasa i usvoji statutarno mišljenje, ono se prosleđuje Komitetu ministara Saveta Evrope, koji donosi konačnu odluku o zahtevu za članstvo.

Vukićević je šefica crnogorske delegacije u Parlamentarnoj skupštini, koju čine tri člana, dva iz vlasti i jedan iz opozicije, i tri zamenika. Pored Vukićević, članovi su Vasilije Čarapić (PES) i Boris Mugoša (SD). Važno je znati da delegacija ne mora da ima jedinstven stav i da će se svako od ovo troje izjasniti u skladu sa svojim uverenjima.

Mugoša i Čarapić se za sada ne izjašnjavaju, ali nije teško pretpostaviti, je li, u skladu sa evropskom agendom, kojem će se taboru prikloniti.

Ne oglašava se ni Ministarstvo vanjskih poslova mada neki, poput poslanika Ure Miloša Konatara, koji je zamenik člana delegacije Crne Gore u PSSE, smatraju da ovo nesaglasje pokazuje “rasulo” u vladajućoj koaliciji u Crnoj Gori.

Ne bih ovde trošio prostor ni na moguće posledice po Srbiju nakon eventualnog prijema Kosova u Savet Evrope, jer to, uostalom, i jeste suštinski problem druge države. Ali reč je i o “dva oka u glavi”.

Milorad Dodik, Andrija Mandić, Aleksandar Vučić Foto: Nova srpska demokratija

Ono što je, međutim, vrlo zanimljivo je da ovaj koloplet u najavi pokazuje da je Milo Đukanović najveću grešku, uslovno rečeno, po svoju i poziciju DPS, počinio priznavanjem državnosti Kosova. Da je ondašnja vlast ostavila kosovsko pitanje otvorenim, gotovo je sigurno da se ne bi desio 30. avgust ili, ako bi i došlo do promena, tadašnja opozicija, a sadašnja vlast, ostala bi u kosovskoj kaljuzi u kojoj se srpska opozicija batrga već 12 godina neuspešno pokušavajući da smeni Aleksandra Vučića.

Ili, jeste pitanje hipotetičko ali, u isto vreme, duboko utemeljeno u realnosti – da li iko veruje da bi se PES, Ura, Demokrate, ZBCG i svi drugi koji su doprineli padu Đukanovićevog režima, računajući tu i SPC, mogli stati pod isti kišobran sa dijametralno različitim stavom prema kosovskom pitanju?

Prisetimo se samo oktobra 2008. godine i štrajka glađu Andrije Mandića, u to vreme lidera Srpske liste, zbog “jedne od najvećih izdaja Crne Gore u istoriji”, priznanja nezavisnosti Kosova. Posle 13 dana Mandić je “uvažio stav rukovodstva SNS”, kako je objasnio portparol te partije Dobrilo Dedeić, i odustao od protesta.

Za Milana Kneževića nije potrebno vraćati se toliko u prošlost. On je još maja prošle godine, u Beogradu, na mitingu Srpske napredne stranke, gromopucatelno najavio da će povlačenje priznanja Kosova biti prva odluka koju će potpisati ako postane crnogorski premijer.

Knežević je, u svom stilu, kazao da Crnom Gorom vladaju strani ambasadori, ali da ipak “postoje Srbi, časni Crnogorci, koji nikad neće priznati lažnu UČK tvorevinu”.

Milan Knežević Foto: TANJUG/ MEDIA BIRO

Od kosovskog zaveta dvojice vođa danas je ostao grupni portret Andrije Mandića u Budimpešti, na konferenciji šefova parlamenata Jugoistočne Evrope, sa predsednikom parlamenta Republike Kosova Gljaukom Konjufcom. I neuspeo pokušaj Milana Kneževića da u svojoj rodnoj Zeti progura deklaraciju o otpriznavanju Kosova. Naravno, tu je i koalicioni sporazum kojim se ZBCG obavezuje da će se kao deo vlasti ponašati u skladu sa principima spoljne politike Crne Gore. Koja podrazumeva poštovanje priznanja nezavisnosti Republike Kosova.

Takav nesklad, blago rečeno, u politici, bez ikakvih konkretnih posledica, obojici je zapravo omogućio upravo njihov arhineprijatelj Milo Đukanović i bilo bi pošteno, koliko god da boli i žulja, da oni, ali i svi koji čine vladajuću koaliciju, to i priznaju.

Naravno, do toga neće doći jer bi onda obelodanili svu šizofrenost “srpskog svijeta”. Za SPC, SANU, Srbe iz Srbije i Republike Srpske, barem tako kažu njihovi politički vođi, temeljno pitanje zemaljske i nebeske Srbije je, barem na rečima, kosovski zavet, uz poklič “Dogodine u Prizrenu”. U isto vreme, Srbi iz Crne Gore poručuju da “neće preispitivati odluku o priznanju Kosova”?!

Pa, kako to, braćo Srbi?

Iako ovo pitanje zvuči kao retoričko, odgovor je vrlo jednostavan. Samo se treba podsetiti da je Frau Merkel, u leto 2011, na ručku sa Borisom Tadićem, posle svih sastanaka, poručila da “moraju da se traže kreativnija i inovativnija rešenja, što je shvaćeno kao poruka vlastima u Srbiji da nađu pravu formulaciju kako će, kada dođe vreme, nezavisnost predstaviti građanima”.

POGLEDAJTE JOŠ

Ispostaviće se da je to kreativno i inovativno rešenje – Aleksandar Vučić.

Uprkos medijskim spinovima, Amerikanci i EU nisu nezadovoljni potezima koje Vučić povlači u procesu puzajućeg priznanja Kosova. Bajdenova administracija samo nije uvek najsrećniji zbog brzine kojom Srbija ide ka tom krajnjem ishodu rešavanja tog Gordijevog čvora Zapadnog Balkana.

U toj činjenici, zapravo, leže svi odgovori na pitanje zašto se i kako Vučić održava na vlasti svih ovih godina uprkos gafovima i kritikama koje mu stižu upravo sa onih adresa koje su najzaslužnije za njegov dolazak i opstanak na vlasti svih ovih godina.

Sve to vrlo dobro znaju i Mandić i Knežević, ali su vremenom postali svesni, kao i njihov idejni vođa Aleksandar Vučić, da ako hoćeš da budeš vlast, moraš da progutaš i neku žabu.

Makar to bilo i Kosovo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare