Foto: polisen.se; Printscreen/SWEDISH POLICE; EPA-EFE/Mikael Fritzon; Shutterstock

U Sarajevu je u utorak, 31. oktobra likvidiran švedski državljanin Haris Osterdal (30). Kako su lokalni mediji preneli, za njegovo ubistvo uhapšen je Šveđanin Oliver Herbert Peter (26) i još dve osobe. Ipak, ovoj priči tu nije kraj. Naime, švedski mediji pišu kako je ubijeni Osterdal bio povezan sa zloglasnim Ravom Madžidom, poznatijim kao Kurdska Lisica, koji se nalazi na čelu kriminalne mreže Fokstror. Tako su se, po svemu sudeći, pipci ozloglašene švedske mafije prelili i na Balkan.

Ubistvo u Sarajevu

Šveđanin Haris Osterdal ubijen je u utorak u poslepodnevnim satima ispred stambenog kompleksa Bulevar u naselju Stup.

Policija sumnja da su to uradile plaćene ubice, a pronađen je i automobil za koji se sumnja da su napadači koristili pri bekstvu sa mesta zločina.

Foto: polisen.se

Osterdal je poznat po brojnim krivičnim delima u Švedskoj, a tamošnji mediji navode da je i vođa narko mreže.

Pre pet godina osuđen je na četiri godine zatvora zbog organizovanja narko lanca, ali u policijskim dosijeima se navodi da je kažnjavan i zbog nedozvoljene upotrebe oružja, podmićivanja, dopinga i nedozvoljene vožnje.

Foto:N1

Povodom smrti svog državaljanina, švedsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se stvari koje se tiču smrti u inostranstvu rešavaju vrlo pažljivo te da se rad odvija po rutini koja, između ostalog, zahteva da lokalne vlasti moraju da potvrde smrt.

Rat bandi u Švedskoj već mesecima je vodeća tema u tamošnjoj javnosti. Broj žrtava nikada nije bio veći, a pucnjave i eksplozije podmetnutih bombi gotovo svake noći odjekuju po široj okolini Stokholma.

Foto: Jeppe Gustafsson / Alamy / Alamy / Profimedia

Smatra se da je za taj kriminalni talas odgovorna upravo grupa Fokstrot, na čijem je čelu irački Kurd Rava Madžid (37) koji je odrastao u Upsali, a trenutno se nalazi u Turskoj.

Ko je Rava Madžid?

Madžid je napustio Švedsku 2018. godine nakon što je počeo da dobija pretnje smrću, ali se iz inostranstva onda nametnuo kao vođa bande s čijim se konkurentima ili bivšim pripadnicima i neistomišljenicima surovo obračunava.

Foto: SWEDISH POLICE

Od 2020. godine nalazi se na međunarodnoj poternici zbog trgovine drogom i nasilnih krivičnih dela. Živeo je u Iraku i Turskoj, a 2020. godine kupio je turski pasoš, zahvaljujući izdašnim investicijama.

Švedska policija pokušala je da organizuje njegovo hapšenje i izručenje, ali navodno je informacija o akciji procurila i došla do Madžida. Zbog njega je ranije ove godine bilo trzavica između vlada u Stokholmu i Ankari, ali zasad nema ništa od hapšenja. Prema tvrdnjama švedske policije, zatvori u toj zemlji su puni njegovih pomagača i članova drugih bandi.

Madžid je prvi put osuđen zbog kriminala kada je imao 19 godina. Radilo se o krijumčarenju cigareta i provali. Prvo je ušao u sukob s bandom Varbi u predgrađu Stokholma. Ubistva su počela oko 2020. godine. Druga banda s kojom je stupio u rat su Bandidosi.

On je u konfliktu i s kriminalnom mrežom iz Dalena na čijem je čelu Mikael Tenezos koji je poznatiji pod nadimkom Grk. Sa bandom iz Dalena rat je počeo zbog preuzimanja tržišta drogom u gradu Sundsvalu.

Bande s kojima je Madžid u savezništvu su mreža iz Brona i mreža Zero iz Jordbroa.

Konflikt je sada izbio između Madžida i dela njegove bande na čelu s Ismailom Abdom (33) koji je donedavno smatran njegovom desnom rukom. Taj je sukob doveo do spirale smrti koja pokazuje zlu krv goru nego ikad. Početkom septembra ubijena je Abdoova majka, žena u šezdesetim godina, a za njeno ubistvo osumnjičena su dvojica tinejdžera koja su u međuvremenu uhapšena.

Najznačajnija stvar oko mreže Fokstrot jeste to da je poznata po regrutovanju mladih, pa su tako u uličnim ratovima ubice i žrtve vrlo često tinejdžeri od 13 i 14 godina.

Mladi ljudi, ponekad ne stariji od 15 godina, spremni su da za šefove bandi odrađuju likvidacije u kojima sve češće stradaju nevine osobe.

„Imamo slučaje da su deca sama kontaktirala bande kako bi se ponudila da izvedu ubistvo“, rekli su švedski zvaničnici.

Foto:Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia

Deca ubice

Nadležni navode da je potrebno zaustaviti regrutaciju mladih i napokon učiniti više za rast standarda u mahom imigrantskim siromašnim četvrtima u kojima mladi odustaju od škole, a gladni su za „brzom lovom“ i statusnim simbolima.

Objavljeno je i da će prema novom zakonu policija oduzimati luksuznu imovinu uhapšenim članovima bandi kako bi se smanjila njihova privlačnost među mladima bez perspektive u životu.

Foto:EPA-EFE/Mikael Fritzon

„Biće potrebno da se bolje koordiniše saradnja sa socijalnim službama kako bi se deca uklonila sa ulice u noćnim satima“, moglo se čuti na zajedničkoj konferenciji policije i tužilaštva.

Čini se da se Madžidova mreža širi i na Norvešku zbog čega su iz te zemlje došli na sastanak sa švedskim kolegama u Stokholm.

Šef policije u Stokholmu Matijas Anderson upozorio je građane da „nema brzog rešenja“ i rekao da „shvata frustraciju javnosti“, jer društvo ne bi smelo tako da funkcioniše.

Foto:EPA-EFE/Johan Nilsson/TT

„Ne bismo smeli da imamo mlade ljudi od 13 ili 14 godina koji vojnim automatskim puškama pucaju po vratima ili se ubijaju na ulici. Ne sme biti pucanja i bombaških napada“, poručili su nadležni.

Rat sa Ismailom Abdoom

Unutrašnji raskol u mreži Fokstrota pokrenuo je krvavu spiralu osvete. Na jednoj strani sukoba je zloglasna Kurdska Lisica, a sa druge strane Ismail Abdo, zvani Jagoda.

U proteklih nekoliko nedelja ubijeno je 12 osoba. Nekoliko zločina dogodilo se u Madžidovom bivšem rodnom gradu Upsali.

Foto:EPA-EFE/JOHN NILSSON

“Nećemo stati dok Lisica ne bude mrtva ili uhvaćena”, rekao je za švedski “Eksprensen” izvor blizak Abdou.

Pročitajte još...

Švedski SVT prenosi da su tome prethodila dva ubistva u Istanbulu u Turskoj.

Ali, pretpostavlja se da ovaj sukob datira od jednog ranijeg slučaja. Naime, švedskim podzemljem kolaju glasine da je Madžid osumnjičen da je učestvovao u dvostrukoj igri u kojoj je ukrao narkotike od Abdoa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar