Foto: Policía Nacional del Perú

Gradonačelnik malog grada Tantara, na jugu Perua, Haime Rolando Urbina Tores, pokušao je da se "pravi mrtav" nakon što ga je policija uhvatila kako pije u društvu prijatelja i time krši pravila o karantinu u ovoj latinoameričkoj zemlji.

On je naime legao u otvoreni kovčeg i stavio zaštitnu masku na lice, nakon što je policija u ponedeljak uveče došla da ga hapsi. Policija kaže da je kršio zakon o socijalnom distanciranju kako bi mogao da pije alkohol sa svojim prijateljima, a bio je pijan u trenutku hapšenja, piše Daily Mail.

Nije poznato gde su tačno on i njegovi prijatelji pili, niti zašto su bili blizu otvorenih kovčega.

Foto: Mauro PIMENTEL / AFP / Profimedia

Ne shvataju virus ozbiljno

Lokalce u ovom gradu su i ranije optuživali da ne shvataju ozbiljno pretnju virusom i da nisu sproveli mere predostrožnosti. Ovaj grad je, zajedno sa ostatkom Perua, zvanično stavljen u karantin pre 66 dana od strane centralne vlade.

Međutim, ljuti meštani kažu da je Tores proveo samo osam dana u gradu od početka karantina, i da nije uspeo da primeni nijednu lokalnu bezbednosnu meru. Gradonačelnik je čak na gradskom sastanku, 9. maja, ljutito optužio meštane da ne poštuju mere. Prema lokalnim medijima, Toresa su više puta demantovali njegovi zvaničnici kada je tražio izgovore zbog neuspeha u otvaranju karantinkih bolnica. Takođe je optužen da nije izvršio odgovarajuće bezbednosne provere kako bi se osiguralo da ljudi izvan grada ne mogu ući u njega.

Foto:EPA-EFE/Antonio Lacerda

Epicentar pandemije

Amerika je sada u epicentru globalne pandemije koronavirusa, a region beleži da ukupan broj slučajeva koronavirusa i smrt raste brže nego bilo gde drugo na svetu.

U ovom regionu trenutno ima 2,1 milion slučajeva koronavirusa, što je veći broj u odnosu na prethodni epicentar Evrope koji ima 1,9 miliona. Evropa i dalje ima najviše umrlih, sa više od 169.000, ali smrtnost u Americi raste sve brže. Peru je zabeležio ukupno 104.020 slučajeva i 3.024 smrtnih slučajeva, a nalazi se među četiri zemlje u pogledu stope rasta smrtnosti.

Brazil i Meksiko, takođe su na ovoj listi, zajedno sa Rusijom. U svetu je broj zaraženih prešao pet miliona, nakon što je SZO izvestio o najvećem dnevnom porastu pandemije u sredu na 106.000.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar