Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC/SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia/GoodIdeas / Alamy / Alamy / Profimedia/Vesna Lalić/Nova.rs/Luka Zeković

Poslanik i izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula poručio je da bi prevremeni parlamentarni izbori bili najbolje rešenje za “zdravlje” crnogorskih institucija i izlazak iz institucionalnog nazadovanja koje je “dramatično” usporilo put prema Evropskoj uniji.

”Umesto neuspešnih pokušaja preslaganja i dubioznih manevara kojima se pokušava očuvati ovaj sastav Skupštine, više sam puta već ocijenio kako bi za zdravlje institucija najbolje bilo da se provedu vaanredni parlamentarni izbori. To bi bio najlegitimniji potez s ciljem formiranja jasne skupštinske većine. Ujedno bi predstavljao izlaz iz trenda institucionalnog nazadovanja jer je crnogorski put prema EU dramatično usporio. Ne sme se zanemariti niti kontekst ozbiljno promenjenih geopolitičkih okolnosti u kojima živimo, gde zacrtani evroatlantski smer Crne Gore ne sme biti doveden u pitanje”, rekao je Picula za “Vijesti”.

afere
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

On je ponovio da se vrednosti i norme koje baštini i razvija EU temelje na poštovanju i doslednom sprovođenju zakona kao i demokratskih načela, navodeći da su izmenama Zakona o predsedniku ovi su postulati narušeni.

POGLEDAJTE JOŠ:

”Ustavom zajamčena ovlašćenja predsednika ne mogu se menjati donošenjem izmena jednog Zakona, već bi za to trebalo da postoji dvotrećinska većina svih zastupnika Skupštine, kako nalaže crnogorski Ustav. Reč je, dakle, o pokušaju razgradnje ustavnopravnih normi u dnevnopolitičke svrhe… Čak i da izmene ovlasti predsednika nisu neustavne, predsednik nema nikakvu obavezu da imenuje mandatara nove vlade bez jasne većine koje za to i dalje nema”, dodao je evropski zastupnik, komentarišući događaje oko izmena zakona o predsedniku i njihov uticaj na EU agendu Crne Gore.

Picula je kazao da protesti u vezi sa izjenama zakona imaju stranačku pozadinu, uprkos tome što ih formalno organizuje civilna organizacija, ali da su njegove poruke o izazivanju ustavne nestabilnosti, kako navodi, nažalost tačne.

BONUS VIDEO „Nije ovo kanabe predsednika Aleksandra Vučića“: Burna rasprava u Skupštini Crne Gore.mp4

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar