Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ubrzo nakon katastrofalnog zemljotresa u Petrinji, Hrvatska biskupska konferencija obećala je sedam miliona kuna pomoći stradalima. Vlada Srbije odlučila je da uputi Hrvatskoj iznos od milion evra, 550 hiljada kuna više od Crkve.

Pročitajte još:

Dva dana nakon razornog zemljotresa u Petrinji, Hrvatska biskupska konferencija (HBK) objavila je da će donirati sedam miliona kuna pomoći stradalima u zemljotresu, a novac je namijenjen najpotrebitijima u Sisačkoj biskupiji i Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Kako je tada najavio generalni sekretar HBK Krunoslav Novak, o daljnjoj će se pomoći raspravljati na predstojećem plenarnom zasedanju HBK, kada će se analizirati situacija na terenu i utvrditi potreba pomoći i odrediti i drugi načini mogućeg delovanja.

Najavljen je i projekat uspostavljanja kamp-kućica, odnosno stambenih kontejnera koje Hrvatski Karitas nastoji da uspostavi zajedno s Malteškim redom.

Vlada Srbije odobrila milion evra

Dan nakon potresa, vlada Republike Srbije donela je odluku da Hrvatskoj uputi iznos od milion evra finansijske pomoći. To je gotovo 550 hiljada kuna više od iznosa koji je uplatila Crkva, institucija koja iz džepova poreznih obveznika godišnje dobije oko milijardu kuna, piše Index.hr i dodaje da tačan iznos koji Katolička crkva svake godine dobije i dalje nije poznat jer je crkva u Hrvatskoj finansijski netransparentna.

Naime, kako je katolička crkva u Hrvatskoj finansijski netransparentna i kako je zahvaljujući Vatikanskim ugovorima kapilarno premrežila razna društvena područja te novac dobija i od državne, i od županijske, i od lokalne vlasti, u ovom trenutku je jednostavno nemoguće doznati informacije o baš svom novcu koji se s raznih državnih nivoa i institucija siva na račune crkve, koja u Hrvatskoj ima više od dvije hiljade pravnih osoba kojima upravlja ili s kojima je povezana. Pritom je sav taj novac koji crkva dobiva od države izuzet od provere državne revizije.

Do brojke od oko milijardu kuna godišnje došli su istraživački novinari koji su se bavili tom temom, uz napomenu da to i dalje nije konačni iznos.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar