Petr Pavel Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Penzionisani general vojske i bivši visoki zvaničnik NATO-a Petr Pavel položio je danas zakletvu kao novi predsednik Češke Republike, nasledivši na toj poziciji Miloša Zemana.

Petr Pavel je svečanu zakletvu položio na zajedničkoj sednici oba doma parlamenta u Praškom dvorcu, sedištu Predsedništva, piše Vašington post. On je izabran na pretežno ceremonijalnu, ali prestižnu funkciju u drugom krugu glasanja 28. januara, pobedivši populističkog milijardera Andreja Babiša.

Pavel (61) je bio nezavisni kandidat na proteklim izborima, a očekuje se da će njegovo imenovanje učvrstiti zapadnu orijentaciju zemlje.

Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Njegov prethodnik Zeman je podelio naciju proruskim stavom i bliskim vezama sa Kinom. Zeman, kome je u sredu istekao drugi i poslednji petogodišnji mandat, bio je prvi predsednik koga je narod direktno birao. Poslanici su izabrali prethodna dva predsednika zemlje, Vaclava Havela i Vaclava Klausa.

Pavel je tokom kampanje u potpunosti podržao vojnu i humanitarnu podršku Češke Ukrajini u borbi protiv ruske invazije i naglasio važnost članstva te zemlje u Evropskoj uniji i NATO-u.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nakon inauguracije, Pavel je najavio da će sledeće nedelje posetiti Slovačku, a zatim planira posete Kijevu i Varšavi.
Pavel želi da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u znak podrške njegovoj zemlji i da uveri svog poljskog kolegu Andžeja Dudu da Češka u potpunosti poštuje svoje obaveze prema NATO-u i princip kolektivne odbrane alijanse.

Pavel je istakao da će odustati od pokušaja njegovih prethodnika Vaclava Klausa i Miloša Zemana da Češka bude svojevrsni most izmedju Istoka i Zapada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar