Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke doputovao je u Republiku Srpsku, gde mu je uručen Orden Republike Srpske na lenti. Handke je primio orden za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom.

Pročitajte još:

Handkea su u Banjaluci dočekali srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, reditelj Emir Kusturica i rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin.

Handke će danas zajedno sa Dodikom i Kusturicom posetiti Andrićgrad u Višegradu, gde će mu biti uručena „Velika nagrada Ivo Andrić“ za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine „Drugi mač – Majska povest“.

U „Andrićevom institutu“ u Andrićgradu potom će biti održan okrugli sto, na kome će o Handkeovom književnom stvaralaštvu govoriti Kusturica, pojedini akademici i književnici.

Handke se deklariše kao veliki prijatelj Srba, a Nobelovu nagradu za književnost dobio je 2019. godine.

Pisac je i inostrani član Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske (ANURS) i Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Handke je ranije boravio nekoliko puta u Banjaluci.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)